Adalet Bakanı Akın Gürlek’ten Adana Barosu’na ziyaret: Yargı reformu ve avukatların sorunları görüşüldü

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Adana Barosu’nu ziyaret ederek avukatların mesleki sorunları ve yargı reformuna ilişkin talepleri dinledi. Görüşmede, ekim ayında Meclis gündemine gelmesi planlanan yeni yargı paketi de ele alındı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Adana programı kapsamında Adana Barosu Başkanı Av. Volkan Böke ile bir araya geldi. Baro Başkanlığı makamında gerçekleştirilen ziyarette, yeni adli yıl dolayısıyla karşılıklı iyi dilekler iletilirken avukatlık mesleğinin sorunları ve yargı sistemine yönelik düzenleme çalışmaları değerlendirildi.

Gürlek, ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanan yargı paketi hakkında bilgi vererek avukatların silah ruhsatı harçlarında indirim ve muafiyet uygulanmasına yönelik çalışmaların bulunduğunu aktardı.

Böke, avukatların taleplerini Bakan Gürlek’e iletti

Adana Barosu Başkanı Av. Volkan Böke, yargı süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik uygulamaları takip ettiklerini belirterek ALO 135, duruşma ara sürelerinin belirlenmesi ve hedef süre uygulaması gibi düzenlemelere ilişkin olumlu görüşlerini paylaştı.

Avukatlık mesleğinde çözüm bekleyen sorunlara da değinen Böke, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında beraat eden sanıklar lehine bazı mahkemeler tarafından vekâlet ücretine hükmedilmediğini belirtti. Böke, Ceza Genel Kurulu kararına rağmen devam ettiğini ifade ettiği bu uygulamanın yasal düzenlemeyle açıklığa kavuşturulmasını istedi.

CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara ödenen ücretlerin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi seviyesine yükseltilmesi gerektiğini dile getiren Böke, meslek üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile Avukatlık Kanunu’nun 2. maddesi arasındaki uyumun sağlanması yönündeki taleplerini de Bakan Gürlek’e iletti.

Genç avukatlar ve kamu avukatlarının sorunları gündeme geldi

Genç Girişimci Desteği’nin kaldırılmasının mesleğe yeni başlayan avukatlar açısından ekonomik zorlukları artırdığını belirten Böke, desteğe ilişkin yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

Kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesi konusunu da gündeme getiren Böke, yargı mensuplarının çalışma koşulları ve özlük haklarına yönelik açıklamalar doğrultusunda kamu avukatları için de bir çalışma yürütülüp yürütülmediğini sordu.

Adalet Bakanı Akın Gürlek ise Genç Girişimci Desteği ve kamu avukatlarının özlük haklarına ilişkin hâlihazırda yürütülen bir çalışma bulunmadığını, ancak bu konularda düzenleme yapmayı planladıklarını belirtti.

Gürlek ayrıca tutukluluk değerlendirmeleri ile ceza kovuşturmalarının e-Duruşma sistemi üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet davalarındaki sorunlar ele alındı

Görüşmede kadın ve çocuklara yönelik şiddet dosyalarında baroların yargı süreçlerine katılımına ilişkin sorunlar da gündeme taşındı.

Baro Başkanı Volkan Böke, baroların Avukatlık Kanunu’ndan kaynaklanan insan haklarını savunma görevleri doğrultusunda bu davalara katılma talebinde bulunduklarını ancak suçtan doğrudan zarar gören taraf olmadıkları gerekçesiyle taleplerinin reddedildiğini ifade etti.

Söz konusu uygulamanın baroların yasal görevlerini yerine getirmesini zorlaştırdığını belirten Böke, kadın ve çocukların yargı süreçlerinde temsil edilmesine ilişkin sorunların giderilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Baro Saymanı Av. Zülal Elmalı Erdem de kadına yönelik şiddet davalarında karşılaşılan sorunlara dikkat çekti. Erdem, 6284 sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının uygulanmaması, tutuklama ve tahliye kararlarına ilişkin uygulamalar ile boşanma davalarında hükmedilen nafaka miktarları konusunda yaşanan sorunları dile getirdi.

Özellikle kadın cinayetleri dosyalarında yargının bütün birimlerinin aynı titizlikle hareket etmesi gerektiğini belirten Erdem, karar süreçlerinde dosyaların insan hayatına doğrudan etkisinin gözetilmesinin önemini vurguladı.

Avukat sayıları ve CMK ödemeleri de görüşüldü

Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Gökberk, barolardaki avukat sayılarının nüfusa göre belirli bir kotaya bağlanması önerisini gündeme getirdi. Gökberk, eczane açılışlarında uygulanan nüfus esaslı modelin avukatlık mesleği açısından da değerlendirilebileceğini ifade etti.

Yönetim Kurulu Üyesi Av. Doğhan Doğan ise CMK görevlendirmelerine ilişkin ödeme süreçlerindeki bürokratik işlemlerin azaltılması ve avukatların ücretlerine daha kısa sürede ulaşabilmesi yönündeki taleplerini Bakan Gürlek’e iletti.

Ziyarete Adalet Bakan Yardımcısı Abdullah Aydoğdu, Adana Valisi Mustafa Yavuz, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Adana Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek, milletvekilleri, Adana Barosu Yönetim Kurulu üyeleri ve avukatlar da katıldı.

GÜNDEM Haberleri

Adana’da polis denetimleri: 5 hükümlü yakalandı
Uyuşturucu operasyonunda isimler karıştırıldı: Yeliz Yeşilmen’den açıklama geldi
Mehmet Uluğtürkan: “Adana’nın sınırları yeniden çizilmeli”
Kayıp sigortacının borçları ailesini hedef haline getirdi: “Can güvenliğimden korkuyorum”
ASKİ’de görev değişimi: Emrah Kaplan genel müdürlüğe getirildi