Adana İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halil Nacar, Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Evlice ile yönetim kurulu üyeleri Müge Köstem, Deniz Koray Görücü, Esra Pakkumsal ve Müge Uluç’u İl Sağlık Müdürlüğü’nde kabul etti.
Alzheimer farkındalık çalışmaları değerlendirildi
Ziyarette, 21 Eylül Alzheimer Farkındalık Haftası kapsamında dernek tarafından yürütülen çalışmalar ve farkındalık faaliyetleri ele alındı.
Nacar, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “21 Eylül Alzheimer Farkındalık Haftası kapsamında derneğin yürüttüğü aktif çalışmalar ve farkındalık faaliyetleri üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Nazik ziyaretleri için Sayın Evlice ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim” dedi.
“Erken tanı çok önemli”
Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisinin bulunmadığına dikkat çekilirken, erken tanının hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak açısından önemli olduğu belirtildi.
Uygulanan tedavilerle hastalığın tamamen ortadan kaldırılamadığı ancak semptomların azaltılabildiği ve hastanın yaşam kalitesinin artırılabildiği ifade edildi.
Korunmada yaşam tarzı önemli
Alzheimer riskini azaltmaya yönelik olarak düzenli egzersiz yapılması, dengeli beslenilmesi, alkol ve sigaradan uzak durulması, zihnin aktif tutulması ve sosyal yaşamın sürdürülmesi öneriliyor.
Yaşlanan nüfusa dikkat çekildi
Alzheimer hastalığında yaşın önemli bir risk faktörü olduğu, özellikle 65 yaşından sonra görülme sıklığının arttığı belirtiliyor.
Türkiye’de nüfusun yaşlanma hızına dikkat çekilirken, önümüzdeki yıllarda Alzheimer hastalığının daha önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelebileceği değerlendiriliyor.