Adana’da ayçiçeği ekim alanı 6 yılda yüzde 23 arttı

Adana’da ayçiçeği üretim alanı, devlet desteklerinin etkisiyle son 6 yılda yüzde 23,33 artarak 740 bin dekara ulaştı.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da ayçiçeği üretimi yaygınlaşmaya devam ediyor. Adana’da 2020 yılında yaklaşık 600 bin dekar olan ayçiçeği ekim alanı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerin de etkisiyle son yıllarda yüzde 23,33 artış gösterdi.

Kent genelinde ayçiçeği ekim alanı 740 bin dekara yükselirken, su ihtiyacının birçok ürüne göre daha düşük olması nedeniyle ayçiçeği çiftçilerin tercih ettiği ürünler arasında öne çıktı.

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, kuraklığın önümüzdeki yıllarda tarımın en önemli sorunlarından biri haline geleceğini belirterek, ayçiçeğinin bu süreçte daha stratejik bir ürün konumuna geldiğini ifade etti.

İncefikir, “Önümüzdeki dönemde tarımın en büyük sorunlarından birinin kuraklık olacağı öngörülüyor. Ayçiçeği ise su ihtiyacı düşük bir ürün olması nedeniyle bu süreçte öne çıkıyor. Sulamanın yanı sıra mevsiminde alınan yağışlarla da gelişimini sürdürebilen ayçiçeğinde, yağışların yeterli olması dönüm başına verimi artırıyor” dedi.

Küresel ısınmayla birlikte su kaynaklarının daha kritik hale geldiğine dikkat çeken İncefikir, ayçiçeğinin alternatif ve sürdürülebilir bir ürün olarak önem kazandığını söyledi.

İncefikir, “Sulama imkanı bulunan alanlarda yüksek verim alınırken, suyun yetersiz olduğu bölgelerde ise yalnızca yağışlarla üretimin sürdürülebilmesi önemli bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle ayçiçeği ekim alanlarının daha da genişletilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ayçiçeğinin bitkisel yağ üretimi açısından stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan İncefikir, ekim alanlarının genişlemesinin Türkiye’nin bitkisel yağda dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sunacağını belirtti.

İncefikir, “Bitkisel yağ üretimi açısından stratejik öneme sahip olan ayçiçeği, ekim alanları genişledikçe ülkemizin bitkisel yağda dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır. Hasat döneminde üreticinin korunması ve yerli üretimin desteklenmesi amacıyla ithalata yönelik düzenlemelerin doğru zamanda uygulanması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Ayçiçeğinin yalnızca yağ üretiminde değil, hayvan yemi ve çerezlik tüketimde de önemli bir ürün olduğunu belirten İncefikir, üreticinin desteklenmesiyle hem tarımsal üretimin güçleneceğini hem de dışa bağımlılığın azalacağını kaydetti.

GÜNDEM Haberleri

Ceyhan’daki dondurmacı cinayetinde 10 şüpheli tutuklandı
Adana’da 4 gündür kayıp olan Latife Oğuz sağ bulundu
Kozan'da otomobil kapısına çarpan motosikletli ağır yaralandı
Adana Yüreğir’de sulama kanalına düşen kişi hayatını kaybetti
10 kişinin hayatını kaybettiği Beluk Apartmanı davasında gerekçeli karar açıklandı: Sanıklara iyi hal indirimi uygulanmadı