Adana’da yapılan karaciğer nakli Orhan Kansu’yu hayata bağladı

KKTC’de yaşayan 42 yaşındaki Orhan Kansu, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ablasından yapılan başarılı karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa kentinde yaşayan 42 yaşındaki Orhan Kansu, karaciğer yetmezliği nedeniyle Adana’da gerçekleştirilen nakil ameliyatıyla yeniden hayata tutundu. Ablasını ziyaret etmek için geldiği Mersin’de halsizlik, karında şişlik ve vücutta sararma şikâyetleriyle hastaneye başvuran Kansu’ya, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan tetkiklerin ardından 23 Aralık 2025’te siroz tanısı konuldu.

Durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye yatırılan Kansu’ya ilaç tedavisi uygulandı ancak yeterli iyileşme sağlanamadı. Bunun üzerine acil karaciğer nakli kararı alındı ve 3 Ocak’ta Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada yapılan değerlendirmelerin ardından 50 yaşındaki ablası Eda Dumani gönüllü donör oldu. Doku ve kan uyumunun sağlanmasının ardından gerçekleştirilen karaciğer nakli ameliyatı başarıyla tamamlandı.

Nakil sonrası sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Orhan Kansu, “Ablam bana canından can verdi. Kimse bu zor günleri yaşamasın diye alkol ve sigaradan uzak durulmasını tavsiye ediyorum. Alkol en büyük tetikleyici” ifadelerini kullandı.

Kardeşine donör olan Eda Dumani ise onun yeniden hayata tutunmasına vesile olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Hastanenin Organ Nakli Mesul Müdürü Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Sefa Özyazıcı da ameliyatın başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, “Donörümüzü taburcu ettik, hastamızı da kısa süre içinde taburcu edeceğiz. Alkolün karaciğer üzerinde ciddi hasarlar oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi. Özyazıcı, organ bağışının önemine dikkat çekerek özellikle kadavradan bağışların artırılması gerektiğini vurguladı.

GÜNDEM Haberleri

Adana Barosu'nda “Olağan Genel Kurul Toplantısı” yapıldı
Seyhan Belediyesinden çocuklara unutulmaz tatil şenliği
Adana Rotary Kulübü’nden; bilim, sanat ve sinemada meslek ödülleri dağıtıldı
Büyükşehir’den eğitmenlere; kapasite geliştirme eğitimi
Kozan'da kaybolan kız sağ olarak bulundu