Yeni Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut, tarımsal üretimde artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek mazota yapılan son zammın çiftçiye getirdiği yükü değerlendirdi.
Türkiye genelinde çiftçilerin yılda 3 milyar litrenin üzerinde mazot tükettiğini belirten Barut, son 3 liralık artışla birlikte mazotun litre fiyatının 85 lirayı aştığını ifade etti.
Barut, yalnızca bu artışın tarımsal üretim maliyetine yaklaşık 9 milyar liralık ek yük getirdiğini belirterek, çiftçinin zaten yüksek olan üretim giderlerinin daha da arttığını söyledi.
Açıklanan yıllık tarımsal destek bütçesini de eleştiren Barut, 168 milyar liralık toplam desteğin çiftçinin mazot giderini dahi karşılamadığını savundu.
Üreticinin mazot, gübre, tohum, ilaç ve diğer temel girdilerde yaşanan fiyat artışları nedeniyle zorlandığını dile getiren Barut, mevcut tarım politikalarının üreticiyi desteklemekten uzak olduğunu ifade etti.
Barut, çiftçinin artan maliyetler karşısında yalnız bırakılmaması gerektiğini belirterek, tarımsal üretimin sürdürülebilir hale gelmesi için desteklerin artırılması gerektiğini kaydetti.