Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, Türkiye’nin yıllardır tartışma konusu olan plastik atık ithalatında geri adım atmadığını belirterek, sorunun çevresel etkilerinin giderek büyüdüğünü söyledi. Orhan, “2018’de Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından ülkemize yönelen plastik atıklar, özellikle Adana’da çevre ve halk sağlığı üzerinde görünür olumsuz etkiler yaratmıştır. Günümüzde de atık ithalatı sürmektedir” dedi.
“Atık ithalatı yasaklanmalı”
Sürdürülebilir bir atık yönetiminin temel koşulunun plastik atık ithalatının tamamen durdurulması olduğunu vurgulayan Orhan, “Sıfır atık yaklaşımının güçlendirilmesi ve yatırımların bu doğrultuda yönlendirilmesi gerekmektedir. Aksi halde çevresel yük her geçen yıl artacaktır” ifadelerini kullandı.
Kış ayları Adana’da riskleri büyütüyor
Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre Adana’nın genel hava kalitesinin “iyi” ve “orta” seviyelerde olduğunu ancak kış şartlarıyla birlikte kirletici etkilerin yoğunlaştığını belirten Orhan, özellikle kentin güney bölgelerinde kömür kullanımındaki artışın hava kirliliğini tetiklediğini söyledi.
Doğalgaz altyapısı bulunmayan mahallelere acilen yatırım yapılması gerektiğini aktaran Orhan, “Kış ağırlaştıkça fosil yakıtlara yönelim artıyor. Bu da hava kirliliği riskini ciddi şekilde yükseltiyor” dedi.
Termik santraller hâlâ tehdit oluşturuyor
Kömüre dayalı termik santrallerin Adana’nın hava kalitesine zarar vermeye devam ettiğini ifade eden Orhan, çözümün yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaktan geçtiğini belirtti. Orhan, “Termik santraller yerine güneş ve rüzgâr enerjisine yönelmek, hem iklim değişikliğiyle mücadelede hem de hava kalitesinin iyileştirilmesinde kritik bir adımdır” diye konuştu.