Yaklaşık 9 aydır tutuklu bulunduğunu hatırlatan Tekin, hem cezaevinde yaşadıklarını hem de yargılama sürecindeki çifte standardı anlattı. Savunması sırasında gözyaşlarını tutamayan Tekin, yaşananları “tarihe not düşmek” istediğini söyledi.
Başkan Tekin, bir gece önce koğuşta yaşanan bir diyaloğu mahkeme heyetiyle paylaşarak, adalet duygusunun nasıl zedelendiğini şu sözlerle anlattı:
“Dün akşam koğuşa gittik. Kadınlar beni karşıladı. ‘Başkanım, suç örgütü liderliğinden 400 yılla yargılanan kişi duruşmaya özel aracıyla ve korumalarla gelmiş’ dediler. O an gözümden yaş geldi. Ama ben 9 aydır tutukluyum, mücadele ediyorum.”
“Gizlilik Olan Dosyada Fotoğraflarımız Servis Edildi”
Savunmasının devamında, soruşturma sürecinde Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde yaşadıklarına değinen Oya Tekin, hakkında gizlilik kararı bulunan dosyada basına servis edilen fotoğraflara sert tepki gösterdi.
Tekin, o süreci şu sözlerle anlattı:
“Gizlilik kararı olan bir dosyada –bunlar dönemin yargılamaları, tarihe not düşmek istiyorum– her ne şekilde alınabilmişse; Vatan Emniyet’te sağlık raporuna götürülürken, iki yanımızda polislerle, suçlu gibi çekilen fotoğraflarımız basına servis edildi. Bu açık bir algı operasyonuydu.”
Oya Tekin’in savunması sırasında salonda sessizlik hâkim olurken, yaşananlar davanın kamuoyundaki yankısını daha da artırdı.