Şevkin: “Cezasızlık kadın cinayetlerini büyütüyor”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de son 5 yılda en az 1.923 kadının öldürüldüğünü belirterek kontrolsüz silahlanmaya ve cezasızlık politikalarına dikkat çekti.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki cezasızlık anlayışının kadın cinayetlerini, taciz ve tecavüz vakalarını artırdığını söyledi. Şevkin, 2020-2025 yılları arasında en az 1.923 kadının öldürüldüğünü, 4.436 kadının yaralandığını ve 1.624 şüpheli kadın ölümünün kayıtlara geçtiğini açıkladı.

Aynı dönemde 182 taciz, 198 çocuk istismarı, 10 tecavüz ve 408 şüpheli kadın ölümü daha yaşandığını belirten Şevkin, kadın cinayetlerinde silahlı saldırıların belirleyici olduğuna dikkat çekti. Paylaştığı verilere göre Türkiye’de yaklaşık 36 milyon ruhsatsız silah bulunuyor; kadın cinayetlerinin yüzde 57’si ateşli silahlarla, yüzde 65’i ev içinde işleniyor.

“Türkiye silah cennetine dönüştü” diyen Şevkin, bireysel silahsızlanma politikalarının uygulanmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesini ve 6284 sayılı Kanun’un etkin şekilde işletilmesini talep etti. Kadına yönelik şiddetin politik bir sorun olduğunu vurgulayan Şevkin, “Bu utanç tablosu ancak kararlı bir mücadeleyle değişir. Kadınların yaşam hakkı için İstanbul Sözleşmesi yaşatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM Haberleri

Pozantı’nın gençleri Başkent’te bilim ve tarihle buluştu
Yağmur sonrası su basan evlerde mahsur kalanlar kurtarıldı
Depremde hasar gören Balcalı Hastanesi daha güçlü ve modern yapısıyla hizmete hazırlanıyor
Sağanak yağmurda kaldırım kayboldu, vatandaş hastane duvarından yürüdü
Sağanak yağmurda servis aracı suya gömüldü, yolcular merdivenle kurtarıldı