Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan’dan çiftçi için destek çağrısı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, artan girdi maliyetleri ve finansman sorunlarının tarımsal üretimi zorlaştırdığını belirterek, destek ödemelerinin gecikmeden yapılmasını istedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’de tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin her geçen gün daha kritik hale geldiğini söyledi. Çiftçilerin bir yandan iklim koşulları, diğer yandan ekonomik baskılarla mücadele ettiğini belirten Doğan, son yıllarda yaşanan olumsuz hava şartları ile girdi maliyetlerindeki artışın üreticiler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti.

Üretim giderlerindeki yükseliş ve finansmana erişimde yaşanan sıkıntıların tarımsal faaliyetlerin devamlılığını tehdit ettiğini vurgulayan Doğan, özellikle üretim sezonunun kritik dönemlerinde çiftçilerin nakit akışına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Destek ödemelerinin zamanında yapılmasının üreticiler açısından hayati önem taşıdığını dile getiren Doğan, bu ödemelerin çiftçiye ekonomik anlamda nefes aldıracağını kaydetti.

SGK borcu bulunan çiftçilere kredi verilmemesi uygulamasına da dikkat çeken Mehmet Akın Doğan, bu durumun üreticilerin finansmana ulaşmasını zorlaştırdığını ve tarlalarda planlanan yatırımların hayata geçirilmesini engellediğini belirtti. Çiftçilerin faiz baskısı ve maliyet yükü altında ezilmemesi gerektiğini ifade eden Doğan, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için desteklerin gecikmeden ödenmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine de değinen Doğan, son bir yılda gübre fiyatlarının yüzde 26 ile 40, mazotun yüzde 22, yem fiyatlarının yüzde 30 ile 33 ve zirai ilaç maliyetlerinin yüzde 36 oranında arttığını aktardı. Bu artışların üreticilerin üretim planlarını zorlaştırdığını belirten Doğan, maliyetlerin ürün fiyatlarına aynı oranda yansımadığını, bu nedenle çiftçilerin gelir-gider dengesini kurmakta zorlandığını sözlerine ekledi.

GÜNDEM Haberleri

Adana’da gençlere dijital tehditlere karşı bilinçlendirme eğitimi verildi
Saimbeyli’de 4 öğretmene mezar olan noktada tehlike sürüyor
10 bin kişiye istihdam sağlayacak ADAMOS için geri sayım başladı
Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'nda yol temizlik çalışması faciayla sonuçlandı; 1 işçi hayatını kaybetti
Türkiye'nin en yaşanılabilir illeri belli oldu! Adana kaçıncı sırada?