Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektöründe yaşanan ekonomik sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İklim koşulları, yükselen üretim maliyetleri ve ürünlerin beklenen geliri sağlamamasının üreticiyi zorladığını ifade eden Doğan, banka kredilerindeki yüksek faizlerin de finansman yükünü artırdığını belirtti.
Mehmet Akın Doğan: Çiftçiye finansman desteği acilen sağlanmalı
Çiftçilerin son üç yıldır ekonomik açıdan zor bir dönem geçirdiğini söyleyen Doğan, “Çiftçimiz son üç yıldır krizin eşiğinden bir türlü çıkamadı. Çiftçimiz üstü açık fabrikada tarım yapmakta. Hem iklim şartları hem piyasa şartları hem de ürünün para etmemesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Bankadan kredi kullansalar faiz oranları yüzde 50-60’lara çıkıyor. Çiftçiye finansman desteği acilen sağlanmalıdır” dedi.
İhracatta maliyet baskısına dikkat çekti
Türkiye’de yaş sebze ve meyve arzının yüksek olduğunu belirten Doğan, artan üretim maliyetlerinin ihracatta da üreticiyi zorladığını ifade etti.
Son yıllarda yaşanan uluslararası gelişmelerin enerji ve petrol fiyatlarını artırdığını belirten Doğan, enflasyon nedeniyle yükselen girdi maliyetlerinin döviz kurundaki artışla karşılanamadığını söyledi.
Doğan, “Aradaki makas daraldı. Ürünlerimizi yurt dışına göndersek bile yok pahasına gitmekte” ifadelerini kullandı.
DFİF desteği ve nefes kredisi talebi
Çiftçinin finansman sorununa karşı zaman kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayan Doğan, “Devletimizden hiç gecikmeden özellikle bu yıl DFİF desteği, ayrıca bir nefes kredisi verilmesini bekliyoruz. Desteklerin üreticilerin daha ağır ekonomik sorunlarla karşılaşmadan önce açıklanması gerekir” diye konuştu.