Zeydan Karalar’ın avukatları yetkisizlik başvurusu yaptı

Aralarında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da bulunduğu 7 CHP’li belediye başkanıyla birlikte 200 sanığın yargılandığı davada ilk duruşma Silivri’de başladı; Karalar’ın avukatları yetkisizlik başvurusu yaptı.

Kamuoyunda “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü” davası olarak bilinen ve Türkiye genelinde geniş yankı uyandıran dosyada ilk duruşma bugün Silivri Marmara Kapalı Cezaevi Yerleşkesi’nde başladı. Aralarında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da bulunduğu 7 CHP’li belediye başkanı ile birlikte toplam 200 sanık, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Dava kapsamında 34’ü tutuklu 200 sanık, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, resmi ve özel belgede sahtecilik, kamu zararına dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama gibi suçlamalarla yargılanıyor. Mahkemenin belirlediği usule göre sanıklar 10 başlık altında savunma yapacak. Yargılamada ilk olarak tutuklu sanıkların savunmalarının alınacağı bildirildi.

Duruşmayı takip etmek üzere çok sayıda CHP’li isim de Silivri’ye geldi. CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanvekili ve parti yöneticileri duruşma salonunda hazır bulundu. Tutuklu belediye başkanları salona alkışlar eşliğinde getirildi. Özellikle Zeydan Karalar için destek tezahüratları yapılırken, jandarma izleyicileri salon düzenine uyulması konusunda uyardı.

Duruşmanın ilerleyen bölümünde söz alan Zeydan Karalar ile Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin avukatları, yargılamanın İstanbul’da yapılmasına itiraz ederek yetkisizlik ve tefrik (dosyanın ayrılması) talebinde bulundu. Avukatlar, isnat edilen suçlamaların önemli bir bölümünün farklı illerde gerçekleştiğini savunarak dosyanın ilgili yer mahkemelerine gönderilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Mahkeme heyeti ise yargılamanın uzun süreceğini belirterek duruşmaların haftada beş gün yapılabileceğini, tutukluluk durumlarına ilişkin ise ara değerlendirme yapılabileceğini açıkladı. Yetkisizlik ve dosya ayrımı taleplerine ilişkin kararın, yargılamanın ilerleyen aşamalarında verilmesi bekleniyor.

GÜNDEM Haberleri

Barış Manço, çocukluğunun geçtiği Kozan’da anıldı
Adana'da bin 140 kilogram kaçak tütün ele geçirildi
Kayıp Ali’den umut veren gelişme: Adana Otogarı’nda kameralara yansıdı
MHP Seyhan İlçe Başkanı Yıldırım’dan Adana 01 FK’ya destek ziyareti
Adana’da su kaynakları masaya yatırıldı: Kuraklık komisyonu toplandı