Adana Büyükşehir Belediyesi başkanı Zeydan Karalar’ın da aralarında bulunduğu ve kamuoyunda Aziz İhsan Aktaş davası olarak bilinen yargılamada önemli bir gelişme yaşandı. Savcılığın, Karalar’ın tutuksuz yargılanmasına yönelik yaptığı itirazı değerlendiren İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı inceleyerek kararını verdi. Mahkeme, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının hukuka ve usule uygun olduğunu belirterek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itiraz talebini reddetti. Kararın ardından Zeydan Karalar, mevcut dosya kapsamında tutuksuz yargılanmaya devam edecek.
Kararda, ilk derece mahkemesinin tahliye gerekçelerinin yerinde olduğu vurgulanırken, savcılığın ileri sürdüğü itiraz nedenlerinin tahliye kararını ortadan kaldıracak nitelikte olmadığı ifade edildi.
Bu kararla birlikte Zeydan Karalar, yargılandığı dosya kapsamında tutuksuz yargılanmaya devam edecek.
Duruşma sırasında savunma makamının kapsamlı açıklamalar yapması ve sunulacak delillerin genişliği, yargılama takviminde değişikliğe gidilmesine yol açtı. Mahkeme başkanı, savunmaların derinliği ve sanık sayısının fazlalığı nedeniyle duruşmanın mevcut celsede makul sürede tamamlanamayacağını belirtti.
Tarafların savunma haklarını eksiksiz kullanabilmesi ve yargılamanın sağlıklı yürütülmesi amacıyla, duruşmanın 27 Şubat tarihine ertelenmesine karar verildi. Mahkeme, bir sonraki celsede savunmaların alınmasına ve dosyadaki delillerin değerlendirilmesine devam edecek.