1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 14 Mayıs-Merkez Sağ ve Mehmet Gazioğlu…
14 Mayıs-Merkez Sağ ve Mehmet Gazioğlu…

14 Mayıs-Merkez Sağ ve Mehmet Gazioğlu…

Bugün, Adanalılar içerisinde birleştirici “Merkez Sağ” ruhunu arayan ve yeni nesil siyastinde öncü bir yapı taşı olabilecek Mehmet Gazioğlu gibi isimlerin hem Türkiye hem de Adana için büyük fırsat olduğu düşünülmekte.

A+A-

Şüphesiz ki 14 Mayıs tarihi Türk siyasi tarihi için dönüm noktası olmaya devam edeceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla kesinlik kazandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs 1950 seçimlerini işaret ederek, 2023 seçimlerini ve seçim kampanyasını işaret etmiş oldu.

Peki, 14 Mayıs 1950’de neler olmuştu?
14 Mayıs 1950 Türkiye seçimleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk demokratik seçimleri olarak kabul edilir. 
Türkiye'nin demokratik bir sisteme geçişinin başarılı olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilen seçimler sonrasında Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında kabul edilen bir demokrasi olduğu da kabul edilmiş oldu.

Bugüne dönecek olursak; 21. Yüzyıla AK Parti’nin iktidarıyla giren Türkiye’de demokratikleşme adımları, kalkınma hedefleri, liberal ekonomik adımları vb. birçok çalışmalarnı geçmiş dönemdeki Merkez Sağ hayalleri doğrultusunda başladığını ifade edebiliriz. Ancak seçmen ve parti dinamikleri hiçbir zaman tam olarak Merkez Sağ’ın adresi olmadı.
2023 seçimlerine ilerlerken; AK Parti’nin seçim beyannanmesinin en temel hamlesi şüphesiz ki “Türkiye Yüzyılı” kavramı olacak gibi gözükmektedir. Tıpkı 1950 seçimlerinde “Yeter! Söz Milletindir!” sloganıyla yenilik isteyen kadro Türkiye’ye yenilik getirdi ve iktidarı değiştirdi. “Türkiye Yüzyılı” kavramı da AK Parti için demokratikleşme adımlarından uzaklaşan, ekonomik olarak buhrana içerisine iten parti olmaktan çıkarıp bu kavramla partinin düşünce yapısı niteliğinde mihenk taşlarında değişikliğe gidebileceği sinyali olarak nitelendirebilir miyiz? Yoksa AK Parti merkez sağa tekrardan dönüş mü gerçekleştiriyor. 

2023 seçimleri bütün partiler ve liderler için bugüne kadar geçirdikleri bütün seçimlerden daha zor bir seçim olacağı artık kesinleşti. Muhalefet partilerinin aday çıkarma ve yönetim sistemlerinde anlaşamama tartışmaları altında yaklaşan seçime giderken, bugün tekrardan “Merkez Sağ” kavramının ne kadar değerli olduğunu görmüş olduk. Bu seçimi neredeyse bütün partilerinin tabanında yer alan merkez sağ düşüncesini özleyen ve kucaklayıcı bir anlayış bekleyen kitlenin kararı seçimi tescil edeceği görülmektedir.

Merkez sağ kavramı son dönemde raflara kaldırılmışken ve konuşulmaya yüz tutmuşken Adana’nın Cumhuriyet tarihindeki en genç milletvekili adayı, Siyaset Bilimci Mehmet Gazioğlu’nun 2021 yılında çıkarttığı “Merkez Sağ - Türk Siyasetinde Kısa Bir Hafıza Perspektifi” adlı kitabını tekrardan hatırlamak gerekir. Mehmet Gazioğlu, Demokrat Parti geleneğinden gelen ailenin bir evladı olarak yetişmekle kalmamış, daha çok genç yaşta Türkiye’nin geleceği için elini taşın altına koymuş bir isimdir. Bugün, Adanalılar içerisinde birleştirici “Merkez Sağ” ruhunu arayan ve yeni nesil siyastinde öncü bir yapı taşı olabilecek Mehmet Gazioğlu gibi isimlerin hem Türkiye hem de Adana için büyük fırsat olduğu düşünülmekte.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.