1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. 2022 Yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'nın sahibi belli oldu
2022 Yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'nın sahibi belli oldu

2022 Yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'nın sahibi belli oldu

2022 yılı 51.Orhan Kemal Roman Armağanı Burhan Sönmez'in "Taş ve Gölge" romanına verildi

A+A-

Yaklaşık 6 ay süren 2022 yılı 51.Orhan Kemal Roman Armağanı’na katılım süreci sonrasında Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu toplandı.

82 romanın değerlendirildiği etkinlikte, 2022 yılı 51.Orhan Kemal Roman Armağanı İletişim Yayınları'ndan yayımlanan Burhan Sönmez'in "Taş ve Gölge" romanına verildi.

Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu;

"Farklı coğrafyaları birleştirdiği, göçü, hafızanın farklı çelişkilerini, yaşam mücadelesini çok yönlü ve güçlü bir kurguyla, canlı karakterler ve etkili metaforlar yaratarak ele aldığı, Türkiye'nin toplumsal arka planıyla başarılı bir şekilde anlattığı için 2022 yılı, 51. Orhan Kemal Roman Armağanı'na değer görmüştür." denildi.

Burhan Sönmez'e ödülü 2 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Beyazıt Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu'nda yapılacak Orhan Kemal'i anma töreninde verilecek.

fs353pcxwaaafvf.jpg

Kitap hakkında:

Burhan Sönmez, varoluşa ve hakikate dair bilinmezlere, asırlardır yanıt aranan sorulara, atmosferiyle büyüleyen, kurgusuyla merak uyandıran güçlü bir anlatı içinde yer veriyor.

Gece, sessizlik değil damıtılmış ses demekti. Gündüz bütün sesler birbirine karışıp gürültüye dönerken, gece her ses kendi sadeliğiyle belirirdi. Çocukluğun şarkıları, ruhların iniltileri, baykuşun ötüşü. Gündüzün karmaşasında bunlar anlaşılmazdı. Acılar, özlemler de öyle. İnsan geceleyin kendisiyle yalnız kaldığında hissederdi saf sızıyı… Gündüz o yükleri taşımak kolay, insan gerçekten yalnız olduğuna geceleri inanabilirdi.”

Avdo, hünerli bir mezartaşı ustası. Çocukluğu mu onun, yoksa o mu çocukluğunun peşinden bir ömürdür gidiyor? Bilmiyor…

Belki de ölümden daha büyük bir hakikat olmadığı düşüncesiyle, ölümün bağrında konaklıyor. Günü geldiğinde, en uzun ve karanlık gecede, erguvan ağacının altındaki mezarda onu bekleyen kadının yanına uzanacak… 

Taş ve Gölge, evren ve insana, yaşam ve ölüme farklı bir gözle baktıran derin bir roman.

Yazar hakkında:

Haymana’da doğdu (1965). İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Uzun yıllar Britanya’da kaldı. Kuzey (2009), Masumlar (2011), İstanbul İstanbul (2015), Labirent (2018) romanlarını izleyen Taş ve Gölge Burhan Sönmez’in beşinci romanıdır. Masumlar, 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü ve İzmir St. Joseph Roman Ödülü’nü aldı. Bir Dersim Hikâyesi (Metis, 2012), Bana Adını Söyle (YKY, 2014) ve Gezi (Almanya, Binooki, 2014) öykü derlemelerine katılan Sönmez, BUYAZ’ın verdiği 2015 Öykü Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Şair William Blake’in Cennet ile Cehennemin Evliliği kitabını Türkçeye çevirdi (Ayrıntı, 2016). ODTÜ’de edebiyat üzerine dersler verdi. Romanları kırk bir dile çevrildi. ABD’de Vaclav Havel Ödülü’ne (2017), Britanya’da EBRD Edebiyat Ödülü’ne (2018) değer görüldü.

Uluslararası PEN Başkanı’dır.

www.burhansonmez.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.