1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Açık hava sineması düğün salonu oldu, Altın Koza arşivini ne yaptınız?
Açık hava sineması düğün salonu oldu, Altın Koza arşivini ne yaptınız?

Açık hava sineması düğün salonu oldu, Altın Koza arşivini ne yaptınız?

Zihni Aldırmaz döneminde tüm arşivi yeniden oluşturulan, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali arşivinin Hüseyin Sözlü döneminde kaybolduğu öğrenildi

A+A-

Yarım asırlık geçmişe sahip,Türkiye’nin en önemli film festivallerinden biri olan, bu sene 26.'sı düzenlenen,Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali arşivinin ortadan kaybolduğu öğrenildi.

Kaybolan arşiv arasında yakın geçmişe dair ödül alan filmlerin de olduğu öğrenildi.26 yıllık aday olan filmler, ödül alan sanatçılar, kısaca Altın Koza'nın hafızası sayılan tüm bilgilerin, belgelerin, materyal ve kayıtların şuan elde olmadığı tespit edildi.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra göreve başlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın yeni atadığı yönetimin şaşkın olduğu,konu ile alakalı ne yapacaklarını bilemez oldukları gelen bilgiler arasında. Zira kaybolan arşivin maddi bir yolsuzluğa kurban gitmediği,ancak hangi sebeple ortadan kaybolduğu araştırılmaya devam ediyor.

Bir önceki dönem belediye başkanı Hüseyin Sözlü döneminde görevde olan yönetim kurulunun duruma açıklık getirmesi bekleniyor.Özellikle Devlet disiplinini bilen, kaymakam kökenli yönetim kurulu başkanı Halil Avşar’ın bu durumu nasıl izah edeceği merak ediliyor.

Daha önce yine Sözlü döneminde, kendinden önceki Başkan Zihni Aldırmaz’ın talimatıyla yapılan açık hava sinemasının düğün salonuna çevrildiği biliniyor ancak düğün salonunun bir katma değer üretiyor olması,belli bir gelirinin olduğu ,siyasi bir yolsuzluğa kurban gitmesi akla yatkınken ,,Altın Koza arşivinin neye kurban gittiği hala öğrenilemedi.

1243-001.jpg

Zihni Aldırmaz döneminin Altın Koza Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Özer’in 2017 yılında gündeme getirmeye çalıştığı ancak bir türlü gündeme getirilmeyen demeçlerinden önemli bölümler şu şekilde;

"Altın Koza Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirildiğim süreç içinde, öncelikle bu konu üzerinde titizlikle durdum. Bu arşivin oluşturulması için Şirket çalışanımız Aynur Aksoy'u görevlendirdim. Titiz ve uzun bir çalışma sonunda Altın Koza'nın arşivini yani geçmişini oluşturduk... Bu süreçte, Kültür Bakanlığı, TRT, Mimar Sinan Üniversitesi, Milli Kütüphane,özel sinema arşivcilerinden gerekli olan tüm dökümanlara ulaşıldı. Bu kapsamda yıllara göre Festivalin jürisi, yarışmacıları, dereceleri, filmleri, afişleri, gazete küpürleri ve kurumsal kimlikle ilgili diğer materyaller büyük ölçüde tespit edilerek, özel gayretlerle temin edildi. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere konuyla ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle yapılan görüşmeler sonucunda yıllar içinde Altın Koza’da yarışan filmlerin büyük bir kısmı tespit ve temin edildi. Büyük ölçüde Aynur Aksoy'un kişisel gayretleriyle yapılan bu çalışmalar neticesinde başlangıçtan günümüze Festival çalışmalarına dair genel bir veri tabanı oluşturuldu. Altın Koza stüdyo arşiv biriminin yürüttüğü bu çalışmalarla ilk kez festivale ilişkin bir bellek oluşturuldu. Bu çalışmalar kapsamında elde edilen materyal ve dokümanlarla, eşzamanlı olarak Adana Sinema Müzesi oluşturuldu. Yine bu süreçte Altın Koza Stüdyosu'nda, senaryosunu Aynur Aksoy'un yazdığı, montajını Kuzey Alperler'in yaptığı, seslendirmesini benim yaptığım 12 dakikalık bir Yılmaz Güney Belgeseli çekildi." 

Döneminin Altın Koza Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Özer, dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye de uyarıp bir soru yöneltmişti: "Sayın Başkan Başkan Hüseyin Sözlü'ye sesleniyorum! Lütfen ivedikle araştırın! Çok titiz bir şekilde hazırlanan ve büyük çabalar harcadığımız bu arşivlerin akibeti ne olmuştur?"

Öte yandan tarihi Adana Eski Kız Lisesi binası da Zihni Aldırmaz döneminde Altın Koza'ya tahsis edilen binanın Adana Valiliği'ne ait olduğu, o dönemde aylık 5 bin lira olan kirasının Sözlü yönetimi tarafından ödenmemesi nedeniyle binanın boşaltıldığı, şuan binanın herhangi bir amaca hizmet etmeden boş olarak durduğu öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum