1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana Barosu'ndan Ali Erbaş hakkında suç duyurusu
Adana Barosu'ndan Ali Erbaş hakkında suç duyurusu

Adana Barosu'ndan Ali Erbaş hakkında suç duyurusu

Baro “Atatürk’e Lanet” Söylemleri Nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu

A+A-

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Başkan Yardımcımız Av. Sabahattin Gümüş ve Genel Sekreterimiz Av. Semih Gökayaz ile birlikte Cumhuriyeti’mizin kurucusu ve kurtarıcımız büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e işgalden kurtardığı Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün üstü kapalı olarak lanet okuyan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında 5816 Sayılı “Atatürk  Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun” kapsamında ve TCK 216/1 gereğinde “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik”  suçundan cezalandırılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2020/3-3257 muhabere numarasıyla talepte bulundu. 

Başkan Av. Veli Küçük, burada yaptığı açıklamada, Ali Erbaş’ın 24 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya'nın ibadete açılışında kılınan cuma namazı  öncesinde minberde okuduğu hutbede "Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'yı cami olması için vakfetti. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar." sözleriyle Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e üstü kapalı olarak hakarette bulunduğunu belirtti. 
İNFİALE YOL AÇTI

Ayasofya'nın müze olmasına ilişkin 1934 tarihli bakanlar kurulu kararının altında imzası ve karar sahibi olan Mustafa Kemal Atatürk’'e bu sözleriyle lanet okuduğunun anlaşıldığını ifade eden Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Lanete uğrar demekle Mustafa Kemal Atatürk’ün, manevi şahsiyetine de hakaret edilmiştir. Atatürk'ün kurduğu Diyanet İşlerinin Başkanlığını yapan ve devletin memuru olan kişinin bu sözlerle Cumhuriyetimizin kurucusuna hakarette bulunması kabul edilebilir değildir. Ayrıca Ayasofya'nın Kurtuluş Savaşı sonrasında şuan ülkemiz topraklarında olmasının Atatürk ve mücadele arkadaşları sayesinde olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gazi Mustafa Kemal için bu sözlerin sarfı hakaret niteliği taşımakla beraber kin ve düşmanlığa tahrik içermektedir. Bu talihsiz ve maksatlı sözler daha evvel de yaşanmıştır ve son sözlerle halk nezdinde büyük bir infial oluşmasına da sebebiyet  vermiştir. 

Ali Erbaş’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e karşı sarfettiği hakaret içeren sözlere ilişkin olarak 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunu'nun 1.maddesi gereğince, eylemi umuma açık alanda gerçekleştirdiğinden 2. Madde kapsamında ; Gazi Mustafa Kemal'i sevenlerin gösterdikleri tepkiler ve oluşan kaos dikkate alındığında ise TCK 216/1 gereğince Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik suçlaması ile cezalandırılması gerekmektedir. Bu nedenle şüphelinin  cezalandırılması için soruşturma başlatılması zarureti hasıl olmuştur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.