1. YAZARLAR

  2. Vedat Kahyalar

  3. Adana Kazandırır
Vedat Kahyalar

Vedat Kahyalar

Adana Kazandırır

A+A-

Adana ile ilgili yazılan makalelerin büyük kısmı, sahipsizlik, geciken yatırımlar, gerekli fakat olmayan yatırımlar, ihmaller, sorumsuzluklar  vs yanlışlar üzerine olur. Ancak ben bugün Adana'nın sahip olduğu olağanüstü üstünlüklerden bahsetmek istiyorum.

Türkiye sanayisinin %70 e yakın kısmı İstanbul ve Marmara Denizi kıyısındaki illerimizde bulunmaktadır. Bu illerde sanayi parseli bulma, satın alma ve inşaa etme olanakları da çok zorlaşmıştır. Bölgenin taşıdığı yüksek deprem riski ülke açısından büyük bir tehlikeyi içinde taşımaktadır. Stratejik açıdan bu yatırımların bir kısmının taşınması, yeni yatırımlara izin verilmemesi uzmanlar tarafından önemle dile getiriliyor.
Marmara bölgesi ve İstanbul için  en önemli alternatif  yatırım bölgesi  Adana olarak öne çıkıyor. Zaten Adana endüstriyel yatırım geçmişi açısından oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Türkiye'nin sanayi potansiyeli en zengin ili Adana'dır.

Adananın sahip olduğu coğrafi ve nitelikli insan kaynakları olanakları,  denizyolu , havayolu, demiryolu taşıma imkanları, mesleki teknik eğitim merkezleri, üniversiteleri ile 
yatırım için gerekli tüm özelliklere sahip olağanüstü bir kent. 
Türkiye’nin en önemli endüstriyel dev yatırımlarına ev sahipliği yapmış olan Adana, sanayicisine sahip çıkamamanın bedellerini ağır ödemiştir. Bugün işsizlik ve yoksullukla anılıyorsa bunun en büyük veballerini yerel ve ulusal siyaset kurumları ve bürokrasideki yanlışları yaşatanlar taşımaktadır.

Dünyanın önde gelen ekonomi yayın organlarından, Financial Times’ın dergisi Magazine’in düzenlediği "Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri" yarışmasında 2006 yılında Adana  ödül kazanmıştı. 

"Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Maliyetli Şehir" lerin seçildiği, "Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri" Yarışması’nın 2006-2007 yılı ödüllerinin, Cannes kentinde düzenlenen bir törenle sahiplerine verilmişti. Avrupa’nın toplam 89 yerleşim merkezinin değerlendirilmeye alındığı yarışmada, şehirlerin yedi ana kategoride ve 28 ayrı kritere göre değerlendirildiği araştırmada ADANA en iyi 4 şehirden biri seçilmişti.

Bu olanaklara sahip olan Adana'nın kıymetini yeterince bilemediğimiz kanısındayım. Sadece festivallerle, gastronomi ile değil yüksek teknolojili ürün üretiminde de, ulusal ve uluslararası markalar üreterek bu toprakların potansiyelini yansıtabiliriz. 

Adana'da üretim yapan SASA Turkiye'nin en büyük endüstriyel üretim tesisidir.Otobüs üretimiyle dünya yollarında gezen TEMSA otobüs fabrikası, dev tekstil, plastik, kimya fabrikaları bu kentin değerleridir. Neden daha fazlası olmasın?
Tarımsal üretim olanaklarının, hayvancılık, seracılık, balıkçılık, endüstriyel tarım ürünleri zenginliklerine sahip olan Adana, özel teşvikleri ve ilgiyi hak etmektedir.

Adana için seçilenler, Adana'ya hizmete gelenler ve bu kentte yaşayanlar bu kentin değerini çok iyi bilmeliler.
Son söz  Adana, kendine dostça davranan kimseyi mutsuz etmez, Adana kazandırır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.