1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana'da dağıtılan ücretsiz kömür mahkemede!
Adana'da dağıtılan ücretsiz kömür mahkemede!

Adana'da dağıtılan ücretsiz kömür mahkemede!

Avukat İsmail Hakkı Atal, düzenlediği raporda Adana'da dağıtılan ücretsiz kömürün halkı ve devleti zarara uğrattığını söyledi

A+A-

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Adana'da yoksul ailelere ücretsiz  dağıttığı düşük kalitedeki kömürlerin halkın fiziksel ve zihinsel sağlığı bozulması nedeniyle üretimin düştüğünü, sağlık harcamalarının da arttığını söyleyen Avukat İsmail Hakkı Atal, dağıtılan kömürlerin iptal edilip yerine yoksul ailelerin bulunduğu semtlere güneş enerjisi santralleri yapılmak suretiyle ücretsiz elektrik dağıtılması için yargıya başvurdu.

Atal'ın düzenlediği raporda ücretsiz dağıtılan kömürlerin yakılması sonucunda solunan havanın akciğer kanserine sebep olduğu dikkatleri çekti.

Avukat Atal başlattığı hukuk mücadelesinde, bakanlık tarafından kömür dağıtımının neden olduğu hastalıklar,  bu hastalıkların tedavisi için harcanan kaynaklar ve emek ( para, ilaç, yakıt , ilaç ve makine ithalatı, hastane inşaatı , toplumun bilişsel yeteneklerinin ve  üretim kapasitesinin zarar görmesi , psikiyatrik bozukluklar nedeniyle artan cinayet ve intihar vakaları  v.s.  ) , erken ölümler -rahatsızlıklar -psikolojik bozukluklar nedeniyle oluşacak işgücü ve üretim kaybı başta olmak üzere  hesaplanarak  ,  bu maliyetten yoksul halka ücretsiz elektrik dağıtılmasının maliyetinin çıkarılması suretiyle ortaya çıkacak  toplumsal maliyet analizinin (Yasal sorumluluğunuz gereği kamu zararının engellenmesi için) yapılmasını talep etti.

Ayrıca Avukat Atal raporunda;

"Dünya Sağlık Örgütünün dış ortam hava kirliliğinde SAĞLIĞA ZARARLI SINIR DEĞER  olarak belirlediği oran ise yıllık ortalama olarak 20 mikrogram ( ug )  / m3 , günlük ortalama değer ise 50 mikrogram ( ug) / m3 'dür. Bu sınır değerlerin üzerinde hava soluyan herkes risk altındadır. ( Türkiye'de ise aşağıda örneklerini verdiğimiz üzere bir çok ilde 10 mikron partikül madde 700-800 mikrogr / m3 'lere  kadar çıkmaktadır ) Örneğin Adana'yı ele alacak olursak ,       2.01.2018  gece saatlerinde hava kirliliği nedeniyle göz gözü görmezken Devletin resmi internet sitesi olan www.havaizleme.gov.tr  "den saat 22.00 itibariyle aldığımız verilere göre;

Dilekçeyi hazırladığımız an itibariyle ise ( 16.12.2019 22.00 ) Adana  Valilik ölçüm istasyonu-  pm (10 ) 280 ug / m3 ( 10 mikron partikül madde  -metreküpde 280   mikrogram) olmuştur. Dilekçeyi hazırlamadan 2 gün önce 14 Aralık Cumartesi ise Adana  Valilik ölçüm istasyonu-  pm (10 ) 785 ug / m3 ( 10 mikron partikül madde  -metreküpde 785   mikrograma kadar çıkmıştır. " verileriyle soruna dikkat çekti.

evrak.jpg

untitled-2-002.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum