1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana’da geçmişin sesini yaşatıyor: “Tarihin sesini tamir ediyorum”
Adana’da geçmişin sesini yaşatıyor: “Tarihin sesini tamir ediyorum”

Adana’da geçmişin sesini yaşatıyor: “Tarihin sesini tamir ediyorum”

Adana’da gramofon koleksiyoneri ve tamircisi Serkan Gülgör, yıllara meydan okuyan gramofonları yeniden çalışır hale getirerek unutulmaya yüz tutan mesleğini yaşatıyor.

A+A-

Bir dönem evlerin baş köşesinde yer alan gramofonlar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini dijital müzik platformlarına bıraktı. Mekanik yapısı ve kendine özgü sesiyle geçmişin müzik kültürünü yansıtan gramofonlar ise bugün daha çok koleksiyonerlerin ve nostalji tutkunlarının ilgisini çekiyor.

aw767168-07.jpg

Adana’da bu alanda çalışan Serkan Gülgör de eski gramofonları tamir ederek hem cihazları yeniden hayata döndürüyor hem de geçmişin müzik kültürünün yaşamasına katkı sağlıyor.

aw767168-02.jpg

“Tarihin sesini tamir ediyorum”

Gramofon tamirciliğinin yalnızca parça değiştirmekten ibaret olmadığını belirten Gülgör, yaptığı işe duygusal bir bağla yaklaştığını söyledi.

Gülgör, “Ben burada sadece gramofon tamir etmiyorum, sadece dişli ya da herhangi bir parça değişimi değil. Kendi ruhumu da katıyorum içine. Yüz yıllık bir makineyi hayata da döndürmek benim için çok güzel. Tarihin sesini tamir ediyorum. Bir nevi ses arkeoloğuyuz. Şimdiki dijital müzik güzel değil, tek tıkla ulaşa biliyorsun ama bu gramofondan çıkan ses doğal, orijinaline sadık kalınarak çıkan bir ses” dedi.

Elektriksiz çalışması en önemli özelliklerinden

Gramofonların elektriğe ihtiyaç duymadan çalışmasının kendine özgü bir deneyim sunduğunu ifade eden Gülgör, mekanik sistemin günümüz teknolojisinden farklı bir ruh taşıdığını dile getirdi.

Gülgör, “Burada kurma kolunu kuruyoruz, herhangi bir elektriğe gerek duymadan istediğimiz gibi, istediğimiz yere götürüp çalabiliyoruz” diye konuştu.

“Çırak bulamıyorum”

Tamir için kendisine gelen gramofonların kimi zaman insanların hatıralarını da yeniden canlandırdığını anlatan Gülgör, yıllar önce yaşanan bir anıyı da paylaştı.

Gülgör, “Bir yaşlı amcamız geldi, gramofon gençliğinden kalmaydı. O günleri hatırlamak için tamir ettirmeye gelmişti. Onu yaptım, çok mutlu oldu. Gözleri yaşardı o günlere geri döndüğü için. Onun mutluluğu benim de mutluluğum oldu” dedi.

Mesleğin geleceğine ilişkin endişesini de dile getiren Gülgör, “Bize sizden sonra bu işi kim yapacak?” sorusuyla sık sık karşılaştığını belirterek, “Cevap veremiyorum, içim acıyor. Çünkü çırak yetişmiyor, gençler kolay yoldan para kazanmak istiyorlar. Çırak bulamıyorum, mesleği yapmak istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.