1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana’da 'Mahsa Amini' eylemi: Öfkemiz ve isyanımız büyüdü
Adana’da 'Mahsa Amini' eylemi: Öfkemiz ve isyanımız büyüdü

Adana’da 'Mahsa Amini' eylemi: Öfkemiz ve isyanımız büyüdü

Adana'da, İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini için basın açıklaması yapıldı.

A+A-

Adana Kadın Platformu, İran’da başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence sonucu hayatını kaybeden Mahsa Amini için Düş Yolcuları Parkı’nda akşam 18.00’da (Heykelli Park) basın açıklaması yaptı. 

'BİR MAHSA ÖLDÜRDÜNÜZ, DİĞER MAHSA'LAR İLE NE YAPACAKSINIZ?'

Mahsa’nın katledilmesini protesto etmek için eylem sırasında saçlarını kesen İranlı Masha Nasimdoust, şunları söyledi: 
"Benim adım Mahsa. Mahsa Amini, İran'da İrşad devriye memurları tarafından saçları yüzünden, başörtüsü nedeniyle öldürülen 22 yaşındaki bir kız. Mahsa ölmedi. Mahsa öldürüldü. Bugün burada isem, İran İslam Cumhuriyeti ajanlarının izin verdiği acı, şiddet ve işkence yüzündendir. İran İslam Cumhuriyeti sizden nefret ettiğimizi bilin, zorunlu başörtüsü istemiyoruz, zorunlu İslam ve cennet istemiyoruz. Katilsiniz, Navid Afkari'yi, Neda Ağa Sultan'ı, Mahsa Amini'yi ve daha birçok kız kardeşimizi kirli ellerinizle öldürdünüz. Bir Mahsa öldürdünüz, diğer Mahsa'lar ile ne yapacaksınız?”

'BİR NEFESLİK ÖZGÜRLÜK İÇİN YAŞAMLARINDAN OLUYORLAR'

Protestoda basın açıklamasını Sevil Aracı okudu. Türkiye’de her gün üç kadın öldürüldüğüne dikkat çeken Aracı, "Ülkeler, isimler, katiller değişse de erkek-devlet şiddetinin kurduğu düzen, her an kadınlara fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddet uyguluyor, çoğu zaman da vahşice katlediyor. Dinci, faşist rejimlerin üzerlerinden silindir gibi geçtiği kadınlar, bir nefeslik özgürlük için yaşamlarından oluyor" dedi. 

'KADINLAR MÜCADELELERİNİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDİYOR'

Buna karşı 1979’dan bu yana kadınları kuşatan dinci-faşist rejim güçlerine karşı İran’da kadınların sessiz kalmadığını ifade eden Aracı, "Uyguladıkları şeriat kurallarıyla kadınlara nefes aldırtmamayı hedef haline getiren rejim, Mahsa’nın katledilmesinden sonra sokaklara dökülen binlerce kadını bastırmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışıyor, gözaltına alıyor, dövüyor, öldürüyor. İran’da kadınlar yaşamları pahasına geri adım atmadan dinci-faşist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor" diye konuştu. 

'KÜRESEL BİR DAYANIŞMA YAŞANIYOR'

Dünyanın her yerinde kadınların "Kadın, Yaşam, Özgürlük-Diktatöre Ölüm" sloganlarıyla saçlarını kestiklerini ifade eden Aracı, "Kadınlar başörtülerini yakıyor ve görüntülerini sosyal medya üzerinden yayımlıyor. Ayrıca ateşin etrafında dans ederek başörtülerini yakıyor. Adeta küresel kadın dayanışması yaşanıyor. Bizler biliyoruz ki, baskı ve zulmün artması ile her türlü tahakküme karşı isyan da artar ve buluşarak çoğalır. Kız kardeşimiz Mahsa’nın polis gözetimindeyken öldürülmesi canımızı yaktı, öfkemizi ve isyanımızı büyüttü. Erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına ve kadınlar üzerinden bütün bir topluma tahakküm kuran faşizme karşı kadın özgürlük mücadelemizi yükseltiyoruz" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.