1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adanalı börekçinin ürünü tartışmaya neden oldu
Adanalı börekçinin ürünü tartışmaya neden oldu

Adanalı börekçinin ürünü tartışmaya neden oldu

Levent Börek'in ürettiği böreğe "Küt Böreği" ismini vermesi sonrasında "Küt Böreği mi, Kürt Böreği mi?" tartışmaları yeniden başladı.

A+A-

Ulusal ve uluslararası yemek sektöründe zincir mağazalarıyla faaliyet gösteren, hala imalata Adana'da devam eden Levent Börek, bir ürününe "Küt Böreği" ismini vermesi sonrasında Twitter'da boykot edilmeye başlandı.

Türkiye'nin farklı coğrafyalarında farklı isimlerle bilinen böreğe Levent Börek'in "Kürt Böreği" yerine "Küt Böreği" ismini vermesiyle birlikte tartışma entelektüel boyuta taşındı.

 

Kürt Böreği İsmi Nereden Geliyor?

Aslında böreğin içeriği ile çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı yerlerdeki mutfak arasında dikkat çekici derecede bir ilişki de yoktur. Kürt böreği diğer birçok börek gibi tuzlu bir gıda değildir. Üzerine serpilen pudra şekeri sebebiyle hem tatlı hem tuzlu bir börektir. İçinde, yine diğer birçok börekte olduğu gibi ek bir gıda da yoktur. Belki de, börekçilerin revaçta olan ürünü olmasının arkasında da bu özgünlük ve sadelik yatıyor.

1420446

Kürt Böreği mi Küt Böreği mi?

Kimisi Kürt Böreği diyor, kimisi Küt Böreği…  Hatta, “Sade Börek” diyenler de var. Küt Böreği diyenler, böreğin küt dilimlenmesi ve yenilirken çıkan ses dolayısıyla bu simi aldığını savunuyor ama Kürt Böreği diyenler ise “Eğer öyle olsaydı adı “Küt Böreği” değil “Küt Börek” olurdu diyor. Yaygın olarak kabul edilen hikayeye göre ise doğru ifade “Kürt Böreği” olmalı.

e7190281-5a0b-4a1d-bac6-bb73d191c1dc.jpg

"BİLECELİ RENGO'NUN BÖREĞİ"

Gazete Duvar yazarı Şahhaydar Yarkın,  "Bileceli Rengo’nun böreği: Kürt böreği" yazısında börekle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

Son dönemlerde Kürt böreği hem sosyal medyada hem de diğer medya platformlarında gündem haline geldi. Bazıları böreğe “küt” gibi farklı isimler vererek veya bu böreği yaratan ve yayan kişilerin ünlü Türk aileleri olduğunu iddia ederek böreği Türklüğe asimile etmeye çalışıyor. Sadece Kürtlerin değil böreğin de bu şekilde asimile edilmeye çalışılması hem Kürtler açısından hem de böreğin adını ve tarihini silmeye çalışanlar açısından içler acısı bir durumdur.

tjynz-1561013301-2095

“12 EYLÜL DARBESİNDEN SONRA ADI KÜT BÖREĞİ OLDU”

Bingöl’ün Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) Başkanı Ahmet Tüzün, İstanbul’un farklı bölgelerinde bu işi yapan 4 bine yakın Kürt esnaf olduğunu ve Kürt böreği festivalini bu esnafların desteği ile yaptıklarını söyledi.

Dernek Başkanı Tüzün, 1980 askeri darbesinden sonra Kürt kelimesinin yasaklanmasıyla insanlar ‘Küt böreği’ demeye başladıklarını da belirterek, “Kürtlerin ‘dağ Türkü’ ya da karda yürürken ses çıkardıkları için ‘kart kurt’ olduğunu iddia eden zihniyet, Kürt böreği de kesilirken ‘küt küt’ ses çıkıyor diye ‘küt’ demeye başladılar. İsmi aslında Kürt böreğidir. Kürt Böreği yapıldıktan sonra bunu yapan Kürtler olduğu için, ‘Nerden aldın?’ ‘Kürt’ten aldım’ ‘Kimin böreği?’ ‘Kürt’ün böreği’ anlamında Kürt böreği olarak kalmıştır” dedi.  

Yazar Burak Ataman'ın kaleme aldığı kitabına adını veren börek, edebiyat literatürüne de "Küt Böreği" değil "Kürt Böreği" olarak geçmekte.

format-webp-1.jpg

Boykot'a devam eden Twitter kullanıcılarının bazı yorumları ise şöyle;

7ad0d740-470c-419b-9fcd-228c2e4d4202.jpg4ebd8db4-38c8-41a4-9ed6-e1eda70add00.jpgef912841-f3e2-4537-b791-d37f22f348ac.jpg

Kaynaklar: 

https://www.suskumru.com/kurt-boregi-ismi-nereden-geliyor-hikayesi/

https://www.gazeteduvar.com.tr/bileceli-rengonun-boregi-kurt-boregi-haber-1518207

https://www.karar.com/hayat-haberleri/kurt-boregi-mi-kut-boregi-mi-ilk-ne-zaman-yapildi-1650292

https://www.cermikgazetesi.com/kurt-boregi-darbeden-sonra-neden-kut-boregi-oldu

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.