1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adanalı sanatçı Salih Güney betonarme büfelere karşı mücadele ediyor
Adanalı sanatçı Salih Güney betonarme büfelere karşı mücadele ediyor

Adanalı sanatçı Salih Güney betonarme büfelere karşı mücadele ediyor

Oyuncu Salih Güney, Çeşme Belediyesi ve Anıtlar Kurulu tarafından Tarihi Çeşme Kalesi önünde yapımı başlayan dört betonarme büfe projesine tepki göstererek taleplerini UNESCO’ya iletti.

A+A-

İzmir’in Çeşme ilçesinde UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Çeşme Kalesi önünde geçtiğimiz aylarda Çeşme Belediyesi tarafından Anıtlar Kurulu onaylı dört betonarme büfe inşasına başlandı. Buna göre büfelerin 150 gün içinde tamamlanması planlanıyor.

BETONERME BÜFE TARTIŞMASI PARİS’E TAŞINDI

Oyuncu Salih Güney, duruma tepki göstererek konuyu UNESCO’ya taşıdı.

Duvar'dan Özlem Kara'nın haberine göre, Güney büfeleri daha önce CİMER’e şikayet etti. Mart ayında, CİMER’e ilettiği şikayet dilekçesine yapılan geri dönüşte, “Çeşme Kalesi önünde devam eden söz konusu projenin ilçenin konut işlevinin yanı sıra kamusal kullanıma ait ticaret ve turizm amaçlı kullanan işlevlerini bir arada barındıran kent meydanında yer alması, bu nedenle alanın mevcut durumu ve kamusal kullanıma ait ihtiyaçları da göz önüne alınarak, alanda daha önce dağınık ve yoğun şekilde mevcut niteliksiz kütlelerin kaldırılıp, onaylı koruma amaçlı imar planı ve plan notları doğrultusunda hazırlandığı anlaşılan uygulamaların devam etmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Salih Güney, daha önce de betonarme büfelerle ilgili CİMER'e şikayet dilekçesi gönderdi.

Güney, söz konusu betonarme büfelerle ilgili itirazlarını 24 Nisan günü UNESCO’nun hem Ankara’daki hem de Paris’teki bürolarına bildirdi.

‘TARİHİ KALENİN ÖNÜNDE ALGİDA ŞEMSİYESİ OLACAK’

Büfelere, dün itibariyle cam çerçeve takıldığını belirten Güney, “Büfelerin içi de çok küçük. Burada çay, kahve satışı yapılacak. Buraya gelen insanlar, kahvelerini ayakta mı içecek? Mecbur o büfelerin önüne masa koyulacak diye düşünüyorum. Büfelerin içi çok küçük olduğundan buzdolabı gibi eşyalar da dışarıya koyulacak. Tarihi kalenin önünde Coca-Cola buzdolapları, Algida şemsiyeleri koyacaklar. Kurul, ısrarla bu büfeleri burada tutmak istiyor” diye konuştu.

İZMİRLİ VEKİLLER BAKAN ERSOY İLE GÖRÜŞECEK

15 Nisan tarihinde İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’le görüşme sağladığını belirten Güney, Köşger’in konuya ilişkin dokümanlar istediğini fakat uzun bir zaman geçmesine rağmen valilik tarafından bir geri dönüş alamadıklarını söyledi.

Öte yandan Güney, yaptığı görüşmeler neticesinde MHP İzmir milletvekilleri Tamer Osmanoğlu ve Hasan Kalyoncu ile CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a durumu aktaracaklarını belirtti. Güney, Bakan Ersoy’un da konuya ilişkin bir tutumu olmazsa, vekillerin bu durumu Meclis’e soru önergesi olarak sunacaklarını sözlerine ekledi.  

Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le de görüştüklerini belirten Güney, Tunç Soyer’in de duruma tepki gösterdiğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.