1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adanalı ünlü kantocu hayatını kaybetti
Adanalı ünlü kantocu hayatını kaybetti

Adanalı ünlü kantocu hayatını kaybetti

Türkiye'nin en ünlü kantocusu olan ses sanatçısı, tiyatro ve sinema oyuncusu Nurhan Damcıoğlu, 82 yaşında hayatını kaybetti.

A+A-

Nurhan Damcıoğlu kalp yetmezliği nedeniyle İzmir'de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Damcıoğlu 2010 yılından bu yana İzmir'de yaşıyordu.

Gazeteci - yazar Taner Talaş'ın kaleme aldığı "Adana'dan Portreler Galerisi" kitabında Nurhan Damcıoğlu'nun hayatına şu ifadelerle yer vermişti:

ekran-resmi-2023-06-06-08-59-53.png

NURHAN DAMCIOĞLU KİMDİR?

29 ağustos 1941 tarihinde Ankara’da Mustafa ve Hafize (Ürper) Damcıoğlu’nun kızı olarak doğdu. Aslen Adana’nın Karaisalı ilçesindendir. Babası geçim sıkıntısı nedeniyle 8 kardeşten 3’ünü Keçiören’de Çocuk Esirgeme Kurumu’na teslim etti.

Babası açık hava sineması sahibi, Ankara Devlet Tiyatrosu terzisi olan annesi ud çalardı.

Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde 8 yaşında tiyatroya başlayarak aynı zamanda madam Marga’dan bale dersleri alarak tiyatroyla ve dansla tanıştı. Ankara Cebeci Ortaokulu’ndan mezun oldu.

16 yaşından itibaren de Devlet Tiyatrosu’nda oynamaya başladı.

17 yaşında İstanbul’a geldi. 1964-1969 yılları arasında, Toto Karaca, Gülriz Sururi-Engin Cezzar, Ayfer Feray-Nisa Serezli, Arena Tiyatrosu, İstanbul Tiyatrosu, Mücap Ofluoğlu Tiyatroları, Mücap Ofluoğlu Topluluğu ile çalıştı.

1957-1963 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda; Dışardakiler, Ekmek Tiyatrosu, Gergedan, Vişne Bahçesi, Çalıkuşu, Merdiven gibi birçok oyunda sahne aldı.

1970 yılında İsmail Hakkı Dümbüllü, Halit Akçatepe gibi isimlerle ‘Çalıkuşu’ müzikalinde görev aldı.

İlk kantoyu Toto Karaca’dan dinledi. Mücap Ofluoğlu’nun teşviki ile 1968 yılında ilk olarak kanto türü şarkı söyledi. Daha sonra Urcam, Maksim, Lunapark, Çakıl gibi gazinolar ve Kulüp 12’de de kanto gösterileri yaptı.

Kendisini “kantocu ilk Müslüman kadın” olarak tanımladı.

Kanto sanatını modernize ederek günümüzün kanto kraliçesi olarak hafızalara kazandı. Repertuarını, 1930’ların kantolarını modernleştirerek oluşturdu. Özellikle Çadırımın Üstüne Şıp Dedi Damladı, Yangın Var, Oy Dingala ve Fındıkkurdu parçaları hafızalara kazınmış seslendirdiği en önemli eserlerdir.

1974 yılında Sanatçılar Derneği Jüri Özel Ödülü’nü aldı.

Almanya, Hollanda, Amerika vs. Çeşitli müzikaller ve konserlerle sevenlerinin karşısına çıktı. Fransız televizyonlarında senelerce Enrico Macias ile programlar yaptı.

Sahnelerin yanı sıra sinema ve TV ekranlarında birçok kez seyirci karşısına çıktı. 1966 yılında ‘Boyacı’, 1972’de Tuzsuz Deli Bekir, 1974’te Sayılı Kabadayılar, 1977’de Kadın ve Balık, 1987’de Babamız Eğleniyor gibi filmlerde oynadı. Mahallenin Muhtarları, Baba Evi ve Avrupa Yakası gibi TV dizilerinde de rol aldı.  

1992 yılında “Tut Dedi Tuttu” (Nurhaniye) adlı kaseti yayımlandıktan sonra ilk televizyon denetiminden geçen sanatçı unvanını aldı. Nurhan Damcıoğlu, iki defa evlendi. İkinci evliliği 9 yıl sürdükten sonra boşandı.

2014 yılında “Analı Oğullu” isimli filmde oynadı. Ardından Gülse Birsel tarafından senaryosu yazılan “Avrupa Yakası” dizisinde “Atalet Teyze” karakterini canlandırdı.

Yaşamını İzmir’de sürdüren sanatçı 2017 yılında Konak Belediyesi’nin organizasyonuyla “Karantinalı Despina” isminde İzmir’de yaşamış eski bir kantocunun hayat hikâyesini anlatan bir müzikal yaptı.

2018 yılında kantoya veda etti.

2021 yılının Haziran ayında kendi kantolarının ismi anılmadan çalınmasına “Ben daha ölmedim, ayaktayım. Geliyorum, geleceksiniz.” sözleriyle tepki gösterdi.

Uzun süre ara verdiği oyunculuk yaşamına 2021 yılında Mustafa Şahin’in yönetmenliğini yaptığı, Barbaros Hayrettin Paşa’nın hazinesini konu alan, “3 Afacan Barbaros’un Sırrı” isimli çocuk oyuncuların rol aldığı filmle sinemaya geri döndü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.