1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bakan Koca, vakaların arttığı illeri açıkladı
Bakan Koca, vakaların arttığı illeri açıkladı

Bakan Koca, vakaların arttığı illeri açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Koca vaka sayısı artan illeri de tek tek açıkladı...

A+A-

Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Koca vaka sayısı artan illeri de tek tek açıkladı. Koca, 2 hafta içinde 5 ilimizin vakalarında dikkat çekici yükselmeler olmuştur. Bu iller; Ankara, G.Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır…” dedi.

Bakan Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle;

6 ayı geride kalan salgın insanlığın gündemindeki ciddiyetini koruyor. Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır.

Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz. Yeni vakalarımızda 1000 altına inmemizden sonra yakın günlerde artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık. Bu artışların dünyadaki gelişmelerle paralel olmadığını bilmeliyiz.

Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır.

Kovid-19 salgınına karşı bilinçli davranan herkes bugünün şartlarında hayat kurtaranlardan biridir. Güvence altına alınacak hayatlardan biri ise kendi hayatlarınızdır.

Alınacak 3 tedbir, maske mesafe temizlik. Hem sağlığımızın hem de hürriyetimizin koruyucumuzdur.

Sizleri hem sağlığımıza hem ortak hayatımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.

Virüsler ve tedbirler konusunda yanlış bilinen bazı noktalar var. Virüsün hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel yönden yoksundur. Bu hastalığın başkalarına bulaşmasına sebep olmaktadır.

Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın.

Virüsü eğer belirtisiz bir şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Kurallara uymadığımızın için bulaşan virüsü haberimiz olmadan biz de başlarına bulaştırmış oluruz. Özellikle büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz.

Mesafe kuralına uygun davranmak, hastalığı geriletmek için sorumluluk alıyorum demektir.

Uygulama düşünce olarak büyük destek bulmuştur. Uyumsa aynı düzeyde değildir. Maske hayatımıza girmiş olmakla birlikte her durumda kullanılmamaktadır. Kullanan kişilerin ise dikkatli olmadığı görülmemektedir. Maskelerin kullanımı sınırlıdır. Ertesi gün kullanılmamalıdır.

Toplum Bilimleri Kurulumuzla çalışmalar yapmaktayız. Tedbirlere yeterli uyumun gösterilmediği sosyal grupların koşullarını değerlendiriyor.

Tüm dünyadaki sonuçlarıyla ilgilenen salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır.

Bugüne kadarki ülkemizdeki vakaların toplam sayısı 199 bin 906. Vakaların %53.74'ü tüm şehirlerle irtibat halinde olan İstanbul'da tespit edilmiştir. Bir hafta içinde İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı 51.16'dır.

VAKA SAYILARI ARTAN VE AZALAN İLLER

2 hafta içinde 5 ilimizin vakalarında dikkat çekici yükselmeler olmuştur. Bu iller; Ankara, G.Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır…

Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu 5 il ise şunlardır; Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın'dır.

İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi de anmak istiyorum;

Tekirdağ 2 hafta içinde günlük ortalama vaka sayısını %31.35 oranında azaltmıştır.

Balıkesir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde %21.72 oranında azaltmıştır.

Samsun günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.42 oranında azaltmıştır.

Kırşehir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.27 oranında azaltmıştır.

Düzce günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 19.91 oranında azaltmıştır.

Gümüşhane'de ise 2 hafta içinde hiç vaka görülmemiştir.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Okulların açılmasına zaman var. Bilim Kurulu'nda şu an bu gündeme gelmedi. Salgının seyri bunu belirler. Bu anlamda alınması gereken öneri anlamında paylaşmış oluruz. Okulların önümüzdeki dönemde dijital ortamda eğitimi yapmak noktasında bir hazırlık içinde olduğunu biliyoruz. Bu hastalık dönemi için değil genel anlamda olduğunu biliyoruz. O dönem geldiğinde Bilim Kurulu önerisini paylaşmış olur.

65 YAŞ ÜSTÜ KISITLAMASI

Bununla ilgili herhangi bir gündem olmadı. Ama şunu söyleyebilirim. Kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu, öneri olarak söylüyor. Bu kısıtlamanın devamından yanayız. Çünkü vefat edenlerin yoğun bakım ve entübe hasta sayımızın giderek arttığını görüyoruz. Bizim şu dönemde normalleşme ile bu virüsü kolay taşıdığını büyüklerimiz için daha risk taşıdığını görüyoruz. O nedenle kısıtlamanın devamından yanayız.

Bu kurallara bağlanan düğünleri uyması çok önemli. En çok bulaşıcılığın da bir araya gelmeyle olduğunu biliyoruz. Genelge ve Bilim Kurulu önerisindeki kurallara uyarak düğünlerin yapılması gerekiyor.

ANTİKOR TESTİ

Geçen hafta kısmen bahsetmiştim. Toplam 153 bin kişi üzerinde bu çalışma yapılıyor. Yapılan çalışma kişi sayısı 132 bine ulaştı. Bu sayının artışıyla birlikte %0.24. Biz antikor taraması da yapıyoruz bu kişilere. Koruyuculuk ise 0.81. Haftaya bu çalışma bitmiş olur ve kesin sonuçları vermiş oluruz.

Taşıyıcılığın ve koruyuculuğun yüksek olmadığını, toplumsal bağışıklığın beklenilmemesi gerektiğini söylemiştik. İllerle ilgili gelecek hafta bitmiş olur. Hem taşıyıcılığı hem de koruyuculuğu vermiş oluruz.

Bizim şu an Avrupa'nın yapmaya çalıştığıyla bizim vatandaşımıza uyguladığımız davranışın daha ötede olduğunu söylemek istiyorum. Avrupa sadece hastanelerine, sağlık kuruluşlarına, solunum sıkıntısı olanlara sağlık taraması yapıyor. Biz de olduğu gibi kapılarda sınırlarda, biz de olduğu gibi yeri geldiğinde askerimizin celp dönemi dahil olmak üzere birçok alanda taramalar yapıyoruz. Avrupa'nın yapmadığını görüyoruz. Hatta ölüm oranıyla Avrupa ülkelerinin altında olduğunu görüyoruz. Bütün vatandaşlarımızın işlemlerini ücretsiz yapıyoruz. Avrupa'daki gibi hastane yükümüzün olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Almanya'da arkadaşlar sunum yapacak. Zannediyorum DSÖ Avrupa Direktörü Türkiye'ye gelmiş olacak. Bu konu ile neler yakından bilmek istediklerini, bunu da yaptıklarımızı kendileri ile paylaşmış olacağız. Dolayısıyla bizim yaptıklarımızı biraz daha anlatmamız gerektiği kanaatindeyim eğer farklı bir yaklaşımları yoksa bizi anlayacakları düşüncesindeyim.

YENİ VİRÜS TEHLİKESİ

Domuz gribi H1N1 olarak adlandırılan, insana bulaştığı bilinen insandan insana bulaştığı bilinmeye, mutasyona uğrayan bir virüsten bahsediyoruz. Bunu da yakından takip ediyoruz.

65 YAŞ ÜSTÜNE YENİ KISITLAMA GELECEK Mİ?

Gündeme geldi ama bir kısıtlama yapılması şeklinde olmadı. Varolan kısıtlamanın bu dönemde yeterli olduğu. Büyüklerimizin mutlak dışarıda maskeli olması gerektiği, mesafeyi koruyamayacakları ortamlara girmemeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Büyüklerimizle yakın temas içinde olmamalı, bizlerin mutlak "ben bunu daha hafif geçiriyorum" diyerek rahat davranmamaları, büyüklerimizi korumak anlamında maskeyi zorunlu kullanmak gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

CİZRE İDDİALARI

Cizre özelinde ben çok yakın takip içinde olduğumu söyleyebilirim. Ama istismar edilme şeklinde özellikle bir sorunun olup olmadığı konusunda yakın takipteyim. Cizre ve Şırnak'ta artışın olduğu, sağlık kuruluşlarımızın da eksiklerini tamamlama içerisinde olduğumuzu. Daha yakın birlikteliklerin, sosyal kültürel etkinliklerle daha da arttığını görüyoruz. Filasyon çalışmasını da yoğun bir şekilde yapıyoruz. Bunu da anlatmaya devam ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.