1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bakan Koca'nın '4 metrekareye 1 öğrenci' projesi okullarda nasıl uygulanacak?
Bakan Koca'nın '4 metrekareye 1 öğrenci' projesi okullarda nasıl uygulanacak?

Bakan Koca'nın '4 metrekareye 1 öğrenci' projesi okullarda nasıl uygulanacak?

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan okullarda normalleşme rehberi sonrasında öğrenci velilerinin kafaları karışmıştı. Bakan Koca'ya 4 metrekareye 1 öğrenci fikri yeniden soruldu.

A+A-

Kucuksaat.com yazarı Erol Saylan’ın Adana’da bulunan bir okula gidip, ölçü alarak ve sonrasında teknik çizimlerini yaparak konunun olabilirliğiyle ilgili yaptığı özel haber sonrasında, dün akşam basın açıklaması sırasında bir gazetecinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya haberimizin içeriğiyle aynı nitelikte, Milli Eğitim Bakanlığının okulların açılacağını açıkladığı hatırlatıldı. Basın mensubunun haberimizle aynı doğrultuda Bilim Kurulunun normalleşme rehberindeki 4 metrekareye 1 öğrenci tavsiyesinin uygulanabilirliğine ilişkin bir soru yöneltti.

Koca, basın toplantısında konuyla ilgili şunları söyledi:

"Uygulanamayacak hiçbir şeyi biz önermek istemeyiz. Uygulanabilir olduğuna taraflarca tartışıldıktan sonra öğrencilerimiz, çocuklarımız, evlatlarımız için en uygun olan çözüm şeklini geliştirmek noktasında bir yaklaşım içinde oluruz.

Açıklanan özetle şöyle bir durum, 31 Ağustos'ta okulların açılacağı, bir takvimin belirtilmesi gerekiyor olduğu için açıklanmış oldu ama 31 Ağustos'a doğru eğer salgının seyrinde bir farklılık olursa bu durumda da gerektiğinde daha önce yapıldığı gibi online, uzaktan erişim veya hibrit birtakım yöntemler önerilebilir Bilim Kurulu tarafından. Karar bu durumda zaten Bakanlar Kurulunun alacağı bir kararla söz konusu olmuş olur."

Belirtilen 4 metrekare konusunun kapalı alanın 4 metrekare olması şeklinde olduğuna dikkati çeken Bakan Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Boş alanın 4 metrekareye bir kişi olması şeklinde değil sınıfta özellikle 1 metre mesafenin korunması, toplam kapalı alan içinde en fazla 4 metrenin geçerli olması.

İlkokul, ortaokul, lise gibi detaylarıyla ilgili de ilgili taraflarla zaten bizim Halk Sağlığı ekibi, Bilim Kurulu ekibi önümüzdeki günlerde çalışmaya devam ediyor olmuş olacaklar bazı okullar için diyelim beden eğitimi veya hareketin çok yoğun olduğu yerler için bu metreleri 4 metre kadar belki şekillendirmek gerekli olabilir.

Yani bunu daha detaylandırmak üzere önümüzdeki haftalar ayrıca üzerinde yoğun çalışılacağını, detayları o durumda Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte zaten tekrar açıklamış olacağız. Orada açıklanan daha çok genel planda en fazla 4 metrekare kapalı alan şeklinde söylenen detaylarıyla da ilgili okulun niteliğine göre bununla ilgili çalışma yapılmış olacak."

94de330e-1628-4420-9255-97abe76cb80d.jpg

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın açıklamasına bakılırsa;

*Okulların fiziki niteliğine bağlı olarak toplam kapalı alan hesabına göre 4m2 için 1 öğrenci öngörülüyor.

*Ayrıca, Sayın Koca’nın, öğrenciler arası 1 metrekare mesafenin korunması vazgeçilmezimizdir dediğini anlıyoruz.

*Okulların niteliği derken ayrıca, lise, ortaokul veya ilkokul olması da istenen mesafe için alan hesaplarında da değişkenlik gösterebilecek.

*Milli Eğitim Bakanlığıyla ortak yapılacak çalışmalar sonucunda net kararlara varılacağı ve kamuoyunun bilgilendirileceği belirtiliyor.

erol2.jpg

Hâlihazırda dün yaptığımız haberdeki dersliği düşündüğümüzde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 1 m2 sınırına dikkat çekmesi üzerine, 4m2 değil 1 m2'ye 1 öğrenci düşünerek tekrar teknik incelemesini yaptık. Buna rağmen pandemi öncesi 40 öğrencinin eğitim gördüğü dersliğe sadece 19 öğrenci sığdırabildik, yine 21 öğrenci dersliğin dışında kalmış oldu.

Gerçek ölçülerini aldığımız derslik 6*6=36 m2. Sadece sınıf için toplam alanın 4 m2’sine 1 öğrenci düşünülmüş ise örnek aldığımız sınıfta 36/4=9 öğrenci eğitim görebilir. 4 m2 sınırından vaz geçer ve 1 metrekare mesafeyi koruma yoluna gidersek, tabloda görüldüğü üzere normale 40 öğrencinin eğitim gördüğü sınıfta bu durumda sadece 19 öğrenci eğitim görebilecektir.

Bu konu aşılması zor ve oldukça önem arz eden bir konu, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığımızın çalışmaları sonucunda nasıl bir çözüm yolu izleneceği hem öğrenciler, hem de veliler tarafından merakla bekleniyor.

 

EROL SAYLAN / KUCUKSAAT.COM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.