1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bence Zeydan Başkan’ın son yıllarda yaptığı en önemli iş
Bence Zeydan Başkan’ın son yıllarda yaptığı en önemli iş

Bence Zeydan Başkan’ın son yıllarda yaptığı en önemli iş

Çukurova Barış Gazetesi Kurtuluş Kılınç'ın yazısı

A+A-

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın "Ceyhan ve Yumurtalık’ı Osmaniye’ye bağlayarak Osmaniye’yi Büyükşehir yapacaklar" çıkışı sonrasında başta Adana Valiliği olmak üzere Ak Partili yönetici ve belediye başkanlarından gelen açıklamalar açıkçası beni ve konuştuğum hiçbir Adanalıyı tatmin etmiş değil.

Hatırlayın Başkan Karalar; "Ceyhan ve Yumurtalığı Adana'dan kopartmaya çalışıyorlar. Yemin ederim bütün Adana'yı ayağa kaldırırız. Ceyhan'da, Yumurtalık'ta Adana'nın gelirine ciddi katkı koyacak yatırımlar yapılıyor. Konteyner limanı gelecek. Siz benim parçamı kopartıp Osmaniye'ye bağlayacaksınız bunu hiç kabul etmeyiz. Yer yerinden oynar. Benim halkım bunu kabul etmez. Bunun için ne bedel ödenecekse öderiz."

İşte bu açıklamanın ardından önce Adana Valiliği bir açıklama yaptı. Süleyman Elban’ı yakından takip eden bir gazeteci olarak bu yöntemin Sayın Vali’nin yöntemi olmadığını düşünüyorum. Anlaşılıyor ki bu açıklamayı yapmak 'zorunda' kalmış. Yazı dili de Süleyman Elban’ın dili değil. Beni çok şaşırtan o açıklamada kısaca; Zeydan Karalar’ın hayal gördüğü. Bir devlet adamına yakışmayacak şekilde, sorumsuzca davrandığı ve konunun gayri ciddi olduğu ifade ediliyordu.

Sonra Ak Parti İl Başkanı Mehmet Ay ; " Beceriksiz Başkan, yine kendi siyasi pozisyonu için Adana üzerinden algı operasyonu yapıyor. Beceriksizliğini, iş bilmezliğini ve hizmetsizliğini gölgelemek için ortaya attığı yalanlarla algı oluşturmaya çalışıyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Ak Partili Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir ise Zeydan Karalar’ın iddialarını 'Akla ziyan' olarak nitelendirdi.

Son olarak Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Büyük Altyapı Projesi (OBAP) ile ilgili konuşurken konuyu Osmaniye’nin Büyükşehir olmasına getiriyor ve aynen şu ifadeleri kullanıyor; "Osmaniye büyükşehir olacak! Ben boş konuşmam, duymadığımı söylemem."

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de memleketi olan Osmaniye’nin büyükşehir olma arzusunu bilmeyen yok. Eğer Bahçeli isterse bunun önüne geçebilecek kimse de yok. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bahçeli’nin istemesi halinde bu öneriye; "Hayır" diyeceğini de sanmıyorum. İşte dananın kuyruğu da burada kopuyor.

Şimdiki kanuna göre Osmaniye’nin büyük şehir olması için yaklaşık 150 Bin nüfusa ihtiyacı var. Bunu başka şehirlerden insan transfer ederek yapamayacaksa ki imkansız o halde çevre illerden ilçeleri Osmaniye’ye katarak yapacaklar. Osmaniye’yeHatay’dan Erzin ve Dörtyol, Gaziantep’ten İslâhiye ve Nurdağı, Kahramanmaraş’tan Andırın ve Türkoğlu, Adana’dan Ceyhan ve Kozan ilçeleri sınır. Bütün bu saydıklarımızın içinde en cazip yerler de elbette Ceyhan ve Kozan.

Karalar Kozan’dan ziyade Yumurtalık ilçesini andığı için biz de buradan devam edelim. Ceyhan ve Yumurtalık Adana’nın en stratejik iki ilçesi. Yapılan yatırımlarlagelecekte kentin ekonomik yükünü çekebilir. İşte bu yüzden Zeydan Karalar’ın çıkışını hepimizin önemsemesi gerekiyor. Bence Zeydan Başkan’ın son yıllarda yaptığı en önemli iş (hatta rutin belediyecilik faaliyetlerinin ötesinde tek yararlı iş) bu çıkışı diyebilirim.

Benim de daha önce üç radyonun yayın yönetmenliğini aynı anda yapmak suretiyle çalıştığım ve hayatımın en gereksiz iki yılını geçirdiğimi düşündüğüm şehir olan Osmaniye madem çok menem bir şeymiş gibi illa büyükşehir olmak istiyor; o zaman kanunda bir değişiklik yapılsın. Büyükşehir için gerekli nüfus 750 binden 500 bine çekilsin. Böylece Osmaniye ile birlikte  30 il daha büyükşehir olsun.

Pandemi öncesinde başlayan ve tahminimce seçimlerden önce hayata geçirilebilecek bir çalışma var. Konuyla ilgili benim de daha önce iki yazı yazdığım; Cumhuriyet’in 100. yılında 100 il projesi. Bu çalışmaya göre 25 ilçenin daha il olma durumu var. O 25 ilçe içinde Adana’dan kuvvetle muhtemel Kozan’ın, Kozan olmazsa Ceyhan’ın il olması söz konusu. Böyle bir durumda da Ceyhan hatta Yumurtalık yine Adana’dan ilçesi olmaktan çıkacak. Peki, o zaman ne yapacağız? Biz asıl bunu konuşmalıyız?

Makûs talihimizi yenmek için bir başka baharı mı bekleyeceğiz?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.