1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bilici Ailesi yeni yatırım yapacak
Bilici Ailesi yeni yatırım yapacak

Bilici Ailesi yeni yatırım yapacak

Hürriyet Gazetesi'nden Hakan Köker'e konuşan Mehmet Ali Bilici'den samimi açıklamalar

A+A-

Adana’nın sevilen iş insanlarından ve eski milletvekili, Bilici Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bilici, ile ekonomiyi ve neler yaptıklarını konuştuk. Kente istihdam ve ekonomik anlamında büyük katlı sağlayan Bilici, tüm dünyayı sarsan Koronavirüs’e karşı ekonomik anlamda mücadele etmek için üretmeye ve ihracata devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.  ‘Covid bizi moral açısından biraz sıkıntıya soktu ama durmayacağız’ diyen Mehmet Ali Bilici, gıda ve narenciye paketleme de yeni yatırımlar yapacaklarını açıkladı.    

Bin beşyüzden fazla kişiye istihdam sağlayan, Bilici Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bilici, tekstilden tarım ve turizme kadar olan iş kollarını anlatırken pandemi döneminden herkes gibi kendilerinin de etkilendiğini ama hız kesmediklerini belirtip, “Devlet elinden geleni yapıyor ama teşvikler biraz daha artabilir. Cari açık için tek yolumuz üretim ve ihracat. Bu konuda iş insanları da üzerine düşeni yapmalı” dedi.  

Pamuk ekiminin daha çok teşvik edilmesi ve narenciyede Avrupa pazarına açılmak için nakliye desteğinin çok iyi olacağını anlatan Mehmet Ali Bilici, gıda ve narenciye paketleme kollarında yeni yatırımlar yapmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Adana’nın istihdam ve ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceklerini vurgulayan Mehmet Ali Bilici, sorularımızı yanıtladı. 

346a6098-cd2b-4db4-a5be-2dcc9fb7a569.jpeg

Bilici Holding hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor

Grubumuz başta tekstil olmak üzere tarım ve otelcilikte faaliyet gösteriyor. Tekstilin yan kolları iplik, kumaş,boya, april, dokuma gibi tamamını içeren bütün üniteler ve tesisler bünyemizde mevcut. Bilici gurup tekstilde çok önemli bir marka bizim BTD diye ihracat firmamı var Avrupa’da dünyanın önemli markalarına kumaş satıyoruz. Bunun yanında tabi ki İtalya, Fransa ve Portekiz’e iplik ihracatımız oluyor. 

Koronavirüs süreci sizi nasıl etkiledi?

Bu tüm dünyada sağlık ile birlikte ekonomileri de allak bullak eden bir virüs ve bizlerde olumsuz etkilendik. Tekstil tabi Covid döneminde çok sıkıntı çekti, ihracat maalesef düştü. Çünkü bu dönemde alış veriş merkezleri kapandı, tekstil çok acil bir ihtiyaç maddesi değil. İnsanların yaşamda tekstilden önce başta gıda olmak üzere öncelikleri var. Tekstilde 1400 kişi istihdam ediyoruz ama Covid döneminde 3’te bir kapasite ile çalıştık. Grubumuza ait olan Divan otelde uzun süre kapalı kaldı 1 Ekim’de kısıtlı oda ile açtık. Tabi bu dönemde devletimizde destekleri ile bizlere çok duyarlı oldu. Covid bizi moral açısından biraz sıkıntıya soktu ama durmayacağız.    

 

Düşündüğünüz yeni yatırımlardan neler olacak?

Evet Koronavirüs döneminde sıkıntılı zamanlar geçirdik ama bir yandan da başka neler yapabilirizi de  düşündük. Kafamızda yeni projeler şekillenme başladı. Biz bu şehirde yaşıyoruz ve bizim gibi iş insanlarının bu sıkıntılı dönemde moral bozması  gerektiğine inanıyorum ben. Hayat devam ediyor yılmadan kendimize düşen bir takım mücadeleler var. Gıda da yaş meyve sebze ihracatı, narenciye paketleme tesisi ve gıdanın diğer bölümlerinde de yeni ve ciddi yatırımlar düşünüyoruz ayrıca tekstilde yenileme yapacağız.  Yumurtalık Serbest Bölgesi bizim açımızdan çok gelişen önemli bir bölge burada arsa bulabilirsek liman projemiz var. Bilici Holding olarak yatırım ve istihdam ile bölgede etkinliğimizi devam ettirmek istiyoruz. 


Tarım sektöründe ki faaliyetleriniz neler?

Bizim ailenin çok büyük tarım arazileri var. Ceyhan’da BİLTAR adında tarım işletmemiz var. Mısır, pamuk, soya ekiyoruz narenciye ve nar bahçelerimiz, kaysı, şeftali, erik gibi meyvelerimiz var. Busene maalesef pamukta verim düşüklülüğü oldu. Ama pamuk fiyatları iyi oldu, hükümet destekleme olarak 1100 TL fiyat belirledi oda iyi oldu ama verim düşük. Pamukta bu verim düşüklülüğü sebebi nedir bir çözüm bulmak lazım. Hava şartlarından diyoruz ama iyi tespit etmek lazım. Bölgede pamuk ekilmediği zaman ekonomik anlamda problemler olur. Çünkü pamuk ihracatı da cari açığımızı körüklüyor. Pamuğa çok önem vermeliyiz mesela son destekleme primi çok doğru bir karar. Her sene 1 milyar dolara yakın pamuk ithal ediyoruz buda az para değil. Soya dada bu sene çok iyi fiyat oldu. Destekleme de iyi oldu. Mısır dünya borsalarının üzerinde oldu. Bu sene tarım açısından iyi bir yıl oldu. 

 

Narenciye ihracatı konusunda ki düşünceleriniz?

Narenciyede bu sene verim düşüklüğü olacak ama çok olmayacak gibi. Narenciye de tabi bölge için çok önemli bir ürün. Narenciye çok maliyet istemeyen daha önemli bir kalem bizim için. Narenciye alanları genişledi ve paketleme tesislerinin biraz daha çoğalması lazım. Narenciyeyi genelde Rusya pazarına gönderiyoruz. Ama alternatifi olması lazım. Avrupa’ya İspanya hakim. Nakliye açısından Avrupalı bizi değil İspanya’yı tercih ediyor. Çünkü bir gün sonra kendinde ama bizden alırsa 4-5 gün sürüyor ve maliyet fazla. Narenciye ihracatında bir nakliye farkı verirse devlet desteklerse bizim için çok başarılı bir şey olur. Adana narenciye için çok önemli tahmin ediyorum ülkenin yüzde 60 ihtiyacını karşılıyor.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi / Hakan Köker

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.