1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bilim insanı uyardı: "Pozantı’dan Adana’ya inen fay uzun süredir suskun"
Bilim insanı uyardı: "Pozantı’dan Adana’ya inen fay uzun süredir suskun"

Bilim insanı uyardı: "Pozantı’dan Adana’ya inen fay uzun süredir suskun"

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Pozantı’dan Adana’ya uzanan Ecemiş Fayı’nın uzun süredir sessiz olduğunu belirterek, bölgede gelecekte deprem riski oluşabileceği uyarısında bulundu.

A+A-

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede kırılmayan fay hatlarına dikkat çeken Hasan Sözbilir, Adana’yı yakından ilgilendiren kritik uyarılarda bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Sözbilir, özellikle Pozantı üzerinden Adana’ya uzanan fay hattına dikkat çekti.

KIRILMAYI BEKLEYEN ALTI FAY HATTI 3

Pozantı’dan Adana’ya uzanan sessiz fay

Pozantı’dan Adana yönüne doğru uzanan "Ecemiş Fayı"nın uzun süredir suskun olduğunu belirten Sözbilir, bu durumun risk anlamına geldiğini vurguladı. Sözbilir, “Ecemiş Fayı büyük faylardan bir tanesi. Pozantı’dan Adana’ya doğru inen bu fay uzun süredir sessiz. Bu tür suskunluklar, ilerleyen dönemlerde deprem üretme potansiyeli açısından dikkatle izlenmelidir” ifadelerini kullandı.Pozantı Tarihi ve Doğal Güzellikleriyle Adana'nın Saklı Hazinesi

Yumurtalık ve çevresi için de uyarı

Sözbilir, Adana’nın kıyı kesimlerini de kapsayan Yumurtalık ve çevresinde deprem üretme potansiyeli taşıyan aktif faylar bulunduğuna dikkat çekerek, “Yumurtalık ve İskenderun taraflarında kırılma olasılığı olan faylar ile Antakya Fayı bu açıdan yakından izlenmeli” ifadelerini kullandı.

İskenderun Körfezi çevresiyle birlikte değerlendirildiğinde Yumurtalık hattının sismik açıdan önem taşıdığını belirten Sözbilir, bu fayların bölgedeki genel hareketlilik içinde ayrı bir risk başlığı olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Yumurtalık Belediyesi'nden Dijital Dönüşüm Hamlesi - Son Dakika Adana Haberleri

Bölgede artçı sarsıntıların sürdüğünü kaydeden Sözbilir, riskin tamamen ortadan kalkmadığını vurgulayarak,
“Şu anda artçı depremler devam ediyor ancak tüm faylar henüz kırılmış değil. Bu nedenle gelecekte yeni sismik sorunlarla karşılaşma ihtimali göz ardı edilmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.