1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı sözler! 'Bu ortamlarda yaşamıyor' dedi ve koronavirüsün biteceği tarihi açıkladı
Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı sözler! 'Bu ortamlarda yaşamıyor' dedi ve koronavirüsün biteceği tarihi açıkladı

Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı sözler! 'Bu ortamlarda yaşamıyor' dedi ve koronavirüsün biteceği tarihi açıkladı

Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Füsun Eyüboğlu, ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eyüboğlu, "Haziran’a kadar sürer diye düşünüyorum, azalsa bile, bu bulur” dedi.

A+A-

Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Füsun Eyüboğlu, “Salgının sürecidir bu, katlanarak artar, ama biz henüz o tepeye gelmedik. Her bir hastalanan kişi 5 kişiye bulaştırıyor. Haziran’a kadar sürer diye düşünüyorum, azalsa bile, bu bulur” dedi. Eyüboğlu, koronaya yakalananların yüzde 85’inin iyileştiğini de kaydetti.

“Bu sayı tabii çok artarsa eğer hastanelerin kapasitesini zorlayabilir"

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Füsun Eyüboğlu, Tarafsız Haber Ajansına konuştu. Koronavirüs ile mücadelede iki-üç güne dikkat çeken Eyüboğlu’nun konuşması şöyle:

“Bu sayı tabii çok artarsa eğer hastanelerin kapasitesini zorlayabilir.

O nedenle takip etmek önemli şu anda mesela İstanbul’daki hastanelerin yüzde 70’i sanıyorum dolmuş durumda yoğun bakım yatakları.

"Sayı ne kadar az hızla artarsa, o kadar önemli"

Ne kadar hasta sayısı az yükselirse bizim o hastaları hastanelerde doğru yönetme etkin yönetme şansımız o kadar daha iyi olur. O nedenle tabii ki sayı ne kadar az hızla artarsa, o kadar önemli.

“Henüz o tepeye gelmedik"

Şu anda salgını aktif bir şekilde yaşıyoruz. Bu salgında hastalar olacak, iyileşenler olacak, kayıplar da olacak ama önemli olan bunların en az sayıyla sonlandırılması yoksa biz de ‘daha fazla yatan olmayacak, ölen olmayacak’ gibi bir beklenti doğru olmaz, şu anda çünkü bir salgının sürecidir bu. Katlanarak artar hasta belli bir tepe noktasına gelir ondan sonra da yavaş yavaş herkes birbirine bulaştırdığı için yavaş yavaş sayı azalmaya başlar ama biz henüz o tepeye gelmedik diye düşünüyorum.

O tepeye ne zaman geliriz?

Yok… Bu bir iki günü görmek lazım, bu belirleyici olacak bence iki üç gün içinde.

Virüsün yaşamadığı ortam var mı?

Zaten cansız ortamların yüzeyinde belli bir saatten sonra canlılığını yitiriyor virüs. Özellikle cansız ortamlarda çok uzun yaşamıyor ama daha çok tercih ettiği yaşayan hücreleri seçiyor.

Virüs hayatımızdan ne zaman çıkar?

Bu yüzyılda bir kere olan bir pandemi. Herhalde bundan herkes bir dersler çıkaracak.

Virüs ne zaman bitecek?

Haziran’a kadar sürer diye düşünüyorum, azalsa bile, bu bulur. Hep Çin’i ben düşünüyorum. Çin’de bu iş 3 ayda yeni vaka hiç çıkmaz oldu ve ne kadar katı önlemler aldılar, en az o düzeyde olur diye düşünüyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.