1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bülent Şık'tan kendisine bulaşan Gıda Dedektifi'ne: Siz önce Patiswiss ürünlerini kaç paraya övdüğünüzü açıklayın
Bülent Şık'tan kendisine bulaşan Gıda Dedektifi'ne: Siz önce Patiswiss ürünlerini kaç paraya övdüğünüzü açıklayın

Bülent Şık'tan kendisine bulaşan Gıda Dedektifi'ne: Siz önce Patiswiss ürünlerini kaç paraya övdüğünüzü açıklayın

Gıda mühendisi ve akademisyen Bülent Şık, kendisini "siyasi içerik üzerinden etkileşim kasmakla" itham eden Gıda Dedektifi hesabına karşı sessiz kalmadı. Şık, hesabın Patiswiss'le paralı içerik anlaşmasını hatırlattı: "Önce kaç para aldığınızı açıklayın."

A+A-

Çikolata markası Patiswiss'in eski CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun küflü çikolatadan şikayet eden bir tüketiciyi avukat yollamakla tehdit edip küçümsemesiyle başlayan tartışma dinmiyor. Patiswiss markasından para alarak sponsorlu içerik üretip bazı ürünleri övdüğü ortaya çıkan Gıda Dedektifi hesabı, gıda mühendisi ve akademisyen Bülent Şık'ı "siyasi içerik üzerinden etkileşim kasmakla" itham edince "Siz önce Patiswiss olayında firmanın ürünlerini kaç paraya övdüğünüzü açıklayın" yanıtını aldı.

Atışma, gıda ürünlerinin etiketlerini okuyarak tüketicileri bilgilendirdiğini savunan ancak birçok firmayla da sponsorlu içerik anlaşması bulunan 787 bin takipçili Gıda Dedektifi hesabına bağlı Gıda Ajansı hesabının bir paylaşımıyla başladı. Hesap, Ruffles cipslerinin bir ürününde bilinmeyen farklı aroma vericilerin de bulunduğuna dair uyarısını paylaşırken, Bülent Şık'a "bulaştı". Paylaşımda Şık da etiketlenip, "O sırada siyasi içerikleriyle etkileşim kasan bazı gıda mühendisleri: Tüketici etiket bilgilerine bakarak yorum yapmamalı" denildi.

'ÇIKAR İLİŞKİSİNİ GİZLEYEREK HALKI KANDIRAN...'

Türkiye'nin önde gelen gıda mühendislerinden biri olmasının yanı sıra Barış Akademisyeni olmasıyla da tanınan Şık ise Gıda Ajansı'na sert tepki gösterdi. Şık, Patiswiss'in CEO'suna tepkilerin yükseldiği sırada gündeme gelen "sponsorluk anlaşmasını" hatırlatarak şöyle dedi:

"Para aldığı firmaların ürünlerini öven, para alamadıklarını yeren, firmalarla çıkar ilişkisini gizleyerek halkı kandıran Gıda Ajansı ve Gıda Dedektifi benimle uğraşmayın. Siz önce Patiswiss olayında firmanın ürünlerini kaç paraya övdüğünüzü açıklayın daha sonra benimle uğraşın."

BÜLENT ŞIK'A HAKARET

'Patiswiss olayı'nın patlak vermesi sonrasında firma ile anlaşmasını sonlandırmak zorunda kalan Gıda Ajansı/Gıda Dedektifi ise tartışmayı sürdürmeyi tercih etti. Hesaptan yapılan ikinci bir paylaşımda "Sizinle uğraşsak ne olacak? Müfterinin tekisiniz! Utanmadan Murat Ülker'in iftiralarına ortak oluyor, ona hizmet ediyorsunuz!" denilerek Bülent Şık'a hakaret edildi. Paylaşımda, Gıda Dedektifi'nin Patiswiss konusunda hâlâ internet sitesinden kaldırmadığı övgü dolu içeriklere rağmen, "Gıda Dedektifi hiçbir şekilde firmaların ürünlerini övmez, etiket verilerine göre inceleme yapar! Bunu siz de biliyorsunuz fakat takipçilerinizi galeyana getiriyorsunuz" iddiasında bulunuldu.

NE OLMUŞTU?

Patiswiss marka çikolataların CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu, önceki hafta sosyal medya platformu LinkedIn üzerinden kendisini etiketleyerek markanın bir çikolatasının küflü çıktığından şikayet eden tüketiciyi, "Karşında biz ve dev Migros var" diyerek dava açmakla tehdit etmişti.

Tunaoğlu, tepkiler üzerine daha sonra kaldıracağı yanıtında şunları yazmıştı:

“Bu ürünler hayatta küflenmez biliyor musun? Hadi doğru diyelim. Sen bence acil şekilde evindeki nem oranına falan baya bir bakmalısın. Bir de Linkedin’de paylaşacak hiç başka içeriğinin olmaması ne acı. Haklısın pirim yapmak için bize baya ihtiyacı var herkesin. Baksana aşağıya ‘çöp’ falan yazanlara. Bizim avukatların marka Karalama, Marka değeri düşürme vs' den neler isteyeceğinden herkes habersiz. Ayrıca! Bize böyle bir durum olsa söyler telafisini istersin! Karşında senin dev MİGROS ve biz varız. Herkes ürünün öyle arkasındaki! Haydi size kolay gelsin. Avukatlarımız iletişime geçecektir sizinle ama ben kendi işimi kendim çözmeyi severim."

DİPLOMASI DA SORGULANDI, SOSYAL MEDYA HESAPLARINI KAPATTI

Tunaoğlu, bu paylaşımının sosyal medyada yoğun tepki çekmesi ve boykot kampanyasına dönüşmesi üzerine şirketin yönetim kurulu başkanlığını bıraktı ama yerine eşi Sinan Tunaoğlu geçti. Patiswiss firması ancak ertesi gün özür dilerken, Migros'un da aralarında bulunduğu büyük marketler firmanın ürünlerini raftan indirdi.

Bu süreçte, Tunaoğlu'nun Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde yüksek lisans yaptığı yönünde sosyal medyada paylaştığı bilginin de doğru olmadığı ileri sürüldü. Tunaoğlu ise sosyal medya hesaplarını, didik didik edilmelerinin ve Instagram'daki 1.3 milyon takipçisinin satın alınmış olabileceği yönündeki iddiaların ardından kapattı.

GIDA DEDEKTİFİ SPONSORLUK ANLAŞMASI İLE İLGİLİ NE DEDİ?

Gıda Dedektifi hesabı da, Patiswiss firmasıyla sponsorlu içerik anlaşması olduğunu teyit etti, firmanın özür dilemeyi geciktirmesi ve tepkiler nedeniyle bu sözleşmenin feshedildiğini duyurdu. Gıda Dedektifi'nin hesabından yapılan açıklamada, benzer anlaşmaların başka firmalarla da yapıldığı belirtilirken, "Özel inceleme protokollerde, protokol süresi boyunca ortaya çıkacak herhangi bir olumsuz durumda veya tespit edilecek herhangi bir olumsuz ürünle ilgili yayınlarda "firmaya ayrıcalık tanınmayacağı" hükmü net olarak imza altına alınmıştır" savunması getirildi.

Gıda Dedektifi, Patiswiss için beş adet sponsorlu içerik yayınladıklarını teslim edip "Firmanın inatla hatasında diretmesi, yapılan yanlışı savunması ve tüketicilerden samimiyetle özür dilememesi üzerine de özel inceleme çalışmalarımızı iptal kararı alınmıştır" dedi. Hesap, ismini anmadan Ülker firmasını da suçlayarak "Bunun yanında hesabımıza yönelik bir süredir malum bir firmanın önderliğinde oluşturulan itibarsızlaştırma sürecine karşılık doğru ve dürüst yayıncılığımızla korkmadan karşılık veriyoruz" iddiasında da bulundu.

550 BİN TL CEZA KESİLMİŞTİ

Ticaret Bakanlığı, 8 Nisan 2024'te, yanıltıcı bilgiler yayımladığı gerekçesiyle Gıda Dedektifi hesabının kurucusu Musa Özsoy'a 550 bin 59 lira idari para cezası kesmişti. Hesap, Reklam Kurulu tarafından internet sitesindeki tanıtımlara yönelik şikayet üzerine incelemeye alınmıştı.

İncelemede, internet sitesinde "Züber Original Fıstık Ezmesi" isimli ürüne ilişkin tanıtımda "Karbonhidratın karşılığında üründe bulunan lif tüketiminin kan şekerinin aniden yükselmemesi ve daha uzun süre tokluk vermesi gibi etkileri olacak. Üründe yer fıstığından doğal olarak gelen yağ ve yüksek oranda protein bulunuyor" ifadelerine yer verildiği belirlenmişti.

Bu ürünün ambalajında "Doğal protein kaynağı" ifadesine yer verilmesine rağmen internet sitesinde "Üründe yer fıstığından doğal olarak gelen yağ ve yüksek oranda protein bulunuyor" ifadesinin kullanıldığı ancak mevzuat gereği "yüksek protein" beyanı yapılabilmesi için gıdanın enerji değerinin en az yüzde 20'sinin protein tarafından sağlanması gerektiği, ürünün 22 gram protein değeriyle mevzuatta yer alan beyan koşulunu sağlamadığı tespit edilmişti.

İnceleme konusu tanıtımlarda yer alan ifadelerle mevzuatta izin verilen sağlık beyanlarının dışına çıkıldığı, söz konusu tanıtımların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmişti.

Artı Gerçek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.