1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Bulut: 8 Ayda Ödenen Faiz 245,2 Milyar Lira
Bulut: 8 Ayda Ödenen Faiz 245,2 Milyar Lira

Bulut: 8 Ayda Ödenen Faiz 245,2 Milyar Lira

"Bütçe, Hizmete değil, Faize Gidiyor"

A+A-

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, vatandaşın vergileriyle oluşan bütçenin hizmet olarak geri dönmediğini, faiz ödemelerine gittiğini söyledi. Yılın ilk sekiz ayında toplam faiz ödemesinin 245,2 milyar liraya ulaştığını belirten Bulut, yıl sonuna kadar yaklaşık 500 milyar TL faiz ödeneceğini bildirdi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, AKP İktidarına bütçe dayanmadığını söyledi.  Yıl bitmeden TBMM’den ikinci bütçeyi çıkaran iktidarın, aldığı ek ödeneği de faize aktardığını kaydeden Bulut, merkezi yönetim bütçesinin KİT’lere borç verme ve iç ve dış borçlar ile bankaların toplayıp kredi olarak sattığı kur korumalı mevduatlar (KKM) için faiz ödeme bütçesine dönüştüğünü bildirdi.

FAİZE 245.2 MİLYAR 

Bu yılın ilk sekiz aylık döneminde iç ve dış borç faiz ödemelerinin 169,6 milyar liraya yükseldiğini belirten Bulut, KKM için ödenen 75,6 milyar liralık faiz ödemeleri de dahil edildiğinde toplam faiz ödemesinin 245,2 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bulut, “Bütçe faiz ödemeleri nedeniyle kevgire döndü. AKP döneminde bütçeden yapılan faiz ödemeleri 1 trilyon 543 milyar liraya kadar ulaştı” dedi.  Yıl sonuna kadar bütçeden iç ve dış borçlar için toplam 330 milyar lira faiz ödenmesi öngörüldüğünü belirten Bulut, bu tutarın KKM için yapılacak faiz ödemesiyle birlikte 500 milyar liraya yakın bir büyüklük oluşturacağına dikkat çekti.

GELECEK SENENİN BÜTÇESİ DE FAİZE

Hiçbir şekilde rakamları tutmayan Orta Vadeli Program’da 17 Ekim’de TBMM’ye sunulacak olan 2023 yılı bütçesiyle iç ve dış borçlar için ödenecek faiz tutarının şimdiden 565,6 milyar lira olarak öngörüldüğünü kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Gelecek yıl KKM için ne kadarlık bir faiz farkı ödemesi yapılabileceğine ilişkin tahmin henüz belli değil. KKM’nin bütçeye yükü kar topu gibi günden güne büyüyor. Bütçeye yükünün ne kadar olacağı henüz belli olmasa en iyi ihtimalle 200 milyar liraya yaklaşacak KKM faiziyle birlikte 2023 yılında bütçenin faiz yükünün en az 750 milyar liraya bulacağı belirtiliyor. Sadece iç ve dış borç faiz ödemesi için 2023 yılında ayrılan tutar, 2022 yılındaki 330 milyar lirayla göre yüzde 71,5 oranında artacak ve bütçenin en yüksek artan kalemi olacak.

FAİZ BORCU 6 KAT ARTTI

Hem bu yılın hem de gelecek yılın bütçesinde büyüyen bir başka kalem ise KİT’lere bütçeden verilecek “borç” olarak gözüküyor. Bu yılın ilk sekiz aylık döneminde bu kuruluşlara bütçeden verilen borç, geçen yıla göre 6 kat artarak 150 milyar lirayı geçti. Bu rakamın bu yılın tamamında 292 milyar lirayı, gelecek yıl ise 359 milyar lirayı bulması bekleniyor. Bütçede “borç verme” adıyla sınıflandırılsa da KİT’lere verilen bu tür borçlar geri tahsil edilemiyor. Seçim yılı olan 2023 için kesenin ağzını açacak olan iktidar, rekor bir bütçe açığına doğru gidiyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.