1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Bulut: Kanser Hastaları İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kurulsun
Bulut: Kanser Hastaları İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kurulsun

Bulut: Kanser Hastaları İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kurulsun

Bulut, hastaların geri ödeme kapsamına alınmayan pahalı ilaçları kullanamadığını belirterek, ağlık politikaları geri dönüşü olmayan mağduriyetlere yol açtığını bildirdi.

A+A-

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Akciğer kanseri başta olmak üzere tüm kanser hastalıklarının tarama ve tedavisinde güncel ve etkili yolların tespiti, hastaların ve ailelerin tedaviye ve ilaca ulaşmakta karşılaştığı sorunların ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Hazırladığı önergeyi TBMM Başkanlığına sunan Bulut, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, hastaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alınmayan pahalı ilaçları kullanamadığını, sağlık politikalarının geri dönüşü olmayan mağduriyetlere yol açtığını belirtti.

5 ÖLÜMDEN 1’İ KANSER NEDENİYLE
TÜİK raporlarına göre Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserin, tüm ölümlerin yaklaşık %20’sini oluşturduğunu kaydeden Bulut, “ 5 ölümden 1‘i kanser nedeniyledir. Sağlık Bakanlığı’nın raporunda ise 2030 yılında 22 milyon yeni vakanın ortaya çıkmasının beklendiği kaydedilmektedir.  Dünyada kanserle mücadelede yeni ilaçlar ve tedaviler tespit edilmektedir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ülkemizde de güncel tarama ve tedavi yöntemlerinin uygulanması, yeni ilaçların kullanımı kanser vakalarından ölümlerin azaltılmasına fayda sağlayacaktır” dedi.

SGK, İLAÇLARI GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALMIYOR
TBMM çatısı altında 2010 yılında kanser hastalığı ile ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporunda yeni nesil kanser tedavi yöntemi olarak tanımlanan “İmmünoterapi”nin yer almadığını bildiren Bulut, immünoterapinin yan etkileri kemoterapiden son derece az ve çok daha kolay tolere edilebilen bir tedavi olduğunu belirtti. İmmünoterapi tedavisi ile bazı kanser türlerinde son derece başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydeden Bulut, tedavi ve ilaçların çok pahalı olması nedeniyle SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınmadığına işaret etti.

SGK, MAHKEME KARARLARINA UYMUYOR
CHP’li Bulut, “Vatandaşların %20’sinden fazlasının açlık, %60’ından fazlasının yoksulluk sınırında yaşadığı, net asgari ücretin 2.020 TL olduğu ülkemizde, bu gerçekler ışığında döviz kuru üzerinden ve üzerine bir de vergi yükü bindirilen ilaçları temin etme olanağı yoktur.  Hasta ve hasta yakınları tedavi ve ilaçlarının devlet tarafından karşılanması için hukuki ve idari tüm başvuruları yapmış ancak sonuç alamamışlardır” dedi. 

SAĞLIK BAKANLIĞI VE SGK HASTALARIN FERYATLARINI DUYMUYOR
Hastalar ve ailelerin verdiği hukuk mücadelesinin de sonuçsuz kaldığını bildiren Bulut, hastaların ilaçların SGK tarafından karşılanması yönünde açtığı davaları kazanmasına rağmen mahkeme kararına uyulmadığını belirtti. Hukuki yollarla dahi haklarına ulaşamayan hastaların çaresizlik içerisinde artık seslerini sosyal medyadan duyurmak zorunda kaldığını kaydeden Bulut, yüzbinlerce kişinin imzasıyla düzenlenen kampanyaların sonuçsuz kaldığına, Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın hastaların feryadını duymadığına dikkat çekti. CHP’li Bulut, Meclis’te kurulacak bir komisyonun hastaların sorunlarının çözümü için katkı sunacağını kaydetti.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.