
Büyük Saat kararı sanat çevrelerini sevindirdi: “Tarihi Adana’yı insanlarla buluşturmalıyız”
Çukurova Sanat Kurulu Başkanı Bünyamin Deniz Kıraç, Büyük Saat çevresinin araç trafiğine kapatılmasını memnuniyetle karşıladı.
Adana'nın tarihî merkezinde Büyük Saat ve çevresinin araç trafiğine kapatılması, kentin kültür, sanat ve edebiyat çevrelerinde memnuniyetle karşılandı. Çukurova Sanat Kurulu Başkanı Bünyamin Deniz Kıraç, yıllardır dile getirdikleri taleplerden birinin hayata geçirilmesinin Adana'nın tarihî dokusunun yeniden insanlarla buluşması açısından önemli olduğunu belirtti.
Kıraç, Adana'nın dışından gelen misafirlerin artık yalnızca alışveriş merkezlerine götürülmesi yerine, kentin sahip olduğu tarihî ve kültürel değerlerin tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, "Adana'nın gerçek zenginliği tarihî sokaklarında, yapılarında ve kültürel mirasındadır" mesajı verdi.
"ADANA'DA TRAFİK BÜYÜK BİR PROBLEM"
Çukurova Sanat Kurulu Başkanı Bünyamin Deniz Kıraç, Adana'da uzun süredir trafik yoğunluğunun önemli bir sorun olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Uzun süredir Adana'da trafik oldukça büyük bir problem. Adana'ya gelen insanların merkezi gezilerle tanıması ve bu anlamda tarihî Adana'nın ortaya çıkarılması gerektiğini birçok kez dile getirdik. Özellikle Büyük Saat civarının gezilerle, yürüyüşlerle insanlara açılmasını yetkililerimize bildirdik."
Büyük Saat çevresinin araç trafiğine kapatılmasının, bu taleplerin önemli ölçüde karşılık bulması anlamına geldiğini ifade eden Kıraç, kararın özellikle sanat ve edebiyat camiasında büyük bir memnuniyet yarattığını söyledi.

"TARİHİ ADANA'YI MİSAFİRLERİMİZE GÖSTERMELİYİZ"
Kıraç, Adana'ya dışarıdan gelen misafirlerin kentin tarihî ve kültürel mirasıyla buluşturulmasının önemine değinerek, "Bundan sonra Adana'ya gelen misafirlerimizi sadece AVM'lere götürmek yerine, Büyük Saat'ten başlayarak tarihî Adana'nın sokaklarında gezdirmeliyiz. Hanlarımızı, hamamlarımızı, tarihî yapılarımızı, Tepebağ'ı, Ramazanoğlu Beyliği mirasını ve Adana'nın kadim şehir dokusunu tanıtmalıyız" dedi.
Bu anlayışın aynı zamanda Adana'nın turizm potansiyeline katkı sağlayacağını belirten Kıraç, tarihî alanların yaya erişimine açılmasının yerli ve yabancı turistler açısından yeni bir kültür rotası oluşturabileceğini ifade etti.
"TEPEBAĞ VE RAMAZANOĞLU YERLEŞKESİ DE BU SÜRECE KATILMALI"
Büyük Saat çevresindeki düzenlemenin bir başlangıç olması gerektiğini belirten Kıraç, özellikle Tepebağ Höyüğü ve Ramazanoğlu Beyliği yerleşkesinin de kültür turizmine daha güçlü biçimde kazandırılması gerektiğini söyledi.
Kıraç, bu bölgelerde rehberlik hizmetlerinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Bundan sonra yapılacak Tepebağ Höyüğü ve Ramazanoğlu Beyliği yerleşkesinin rehberlik bürolarıyla gerek yerli gerekse yabancı turistlere hizmet etmesi gerektiğine inanıyoruz. İnsanlar buraları yalnızca görmemeli; tarihini, hikâyesini ve Adana için taşıdığı anlamı da öğrenmeli."
"SANAT VE EDEBİYAT İÇİN MİNİ SERGİLER DÜZENLENMELİ"
Kıraç, tarihî alanların yalnızca turistik gezi noktaları olarak değil, aynı zamanda sanat ve edebiyatın buluşma mekânları olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek yetkililere yeni bir çağrıda bulundu.
"Yetkililerimizden bu güzelliğin yanında sanat ve edebiyat insanlarına mini sergiler ve gösteriler yapabilmeleri için de imkân sağlanmasını istiyoruz. Tarihî mekânlarda gerçekleştirilecek küçük sergiler, şiir dinletileri, söyleşiler ve sanat gösterileri Adana'nın tanıtımı adına muhteşem bir girişim olacaktır."
Kentin tarihî merkezinin yaşayan bir kültür alanına dönüştürülmesinin Adana'nın kent kimliğine de önemli katkı sağlayacağını belirten Kıraç, tarih, sanat, edebiyat ve turizmin aynı zeminde buluşmasının Adana için yeni bir kültür rotası oluşturabileceğini söyledi.
"TARİHİ ADANA'YI İNSANLARA TESLİM ETME ZAMANI"
Çukurova Sanat Kurulu olarak Büyük Saat çevresinin araç trafiğine kapatılması kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bünyamin Deniz Kıraç, sözlerini şöyle tamamladı:
"Nihayetinde Çukurova Sanat Kurulu olarak alınan bu kararlar için yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Yıllardır özlemini duyduğumuz, dile getirdiğimiz çok sayıda dilelekçe ile yetkili makama bildirmiş, Konuya kısmen de olsa ulaşılmış olması bizleri sevindirmiştir. Bundan sonraki süreçte tarihî Adana'nın tamamının insanlarımızla buluşmasını, yerli ve yabancı turistlerin bu güzellikleri yürüyerek keşfetmesini istiyoruz."
Kıraç, "Adana'nın tarihini yaşatmanın yolu, tarihi yalnızca korumaktan değil, insanlarla buluşturmaktan geçiyor" diyerek, Büyük Saat çevresindeki yeni uygulamanın kentin tarihî kimliğinin yeniden görünür hale gelmesi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Haber: Remzi YILDIRIM



HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.