1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Çelebi: Esnafın fedakarlık yapacak hali kalmadı!
Çelebi: Esnafın fedakarlık yapacak hali kalmadı!

Çelebi: Esnafın fedakarlık yapacak hali kalmadı!

Çelebi'den siyasal iktidara: Esnafın sesini duyun

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, koronavirüs salgınının başlangıcından itibaren büyük fedakarlık yapan ve ülke ekonomisinin belkemiği durumundaki esnafın, bugün adeta ölüm döşeğinde can çekiştiğini söyledi.  İktidarın salgın döneminde esnafın üzerindeki yükü hafifletecek önlemler almak yerine, kredilerle esnafı daha da borçlandırdığını anımsatan Çelebi, “Borcunu krediyle kapatmaya çalışan ve salgın dönemini atlatmaya çalışan esnafımızın aldığı kredilerin geri ödemesiz dönemi bitti. Acak salgın daha da büyüdü ve salgın önlemleri nedeniyle iş yapamayan ve işyerini kapatmak zorunda kalan binlerce esnafımızın fedakarlık yapacak hali kalmadı” dedi.

BÜYÜK FEDAKARLIKLAR YAPILDI

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı açıklamada, koronavirüs salgının başlangıcından itibaren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olarak da adlandırılan esnafın büyük fedakarlıklar yaptığını kaydetti. Adı konulmamış ekonomik kriz nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğini, salgın döneminde bu durumun katlanarak arttığını vurgulayan Çelebi, siyasal iktidarın, salgın döneminde esnafın sorunlarını çözmek yerine bu sorunları artıran uygulamalara imza attığının altını çizdi.

ESNAF TAŞIYAMAYACAĞI YÜKÜN ALTINDA BIRAKILDI

Çelebi, “CHP, sicil affı çıkarılmasını, AVM’ler dışında işyerleri kapatılan terzi, berber, kuaför, bakkal, manav, kahvehane, kafe ve benzeri esnafın iş yeri kirasının 3 ay bütçeden ödenmesini, stopaj vergisinin kaldırılmasını, esnafın bankalara olan borcunu bir yıl süreyle yeniden yapılandırılmasını, faizini devletin üstlenmesini, şoför esnafının 2020 yılı motorlu taşıtlar vergisinin alınmamasını, işyerleri kapanan esnafın elektrik, gaz, su faturalarının faizini devletin karşılamasını önermiş ancak siyasal iktidar bunların hiçbirini yapmamıştır. Esnaf kredilerle daha da borçlandırılarak taşıyamayacağı bir yükün altında bırakılmıştır” diye konuştu.

ÖLÜM DÖŞEĞİNDE CAN ÇEKİŞİYORLAR

1 Haziran’dan itibaren başlayan kontrollü normalleşme süreciyle kapatılan işyerlerinin açıldığını ancak salgın önlemleri nedeniyle esnafın eskisi gibi iş yapamadığını aktaran Çelebi, “Esnafın salgın döneminde aldığı kredilerin geri ödemesiz süresi sona erdi. Esnaf ekim ayından itibaren başlayacak bu ödemeleri ne yazık ki yapabilecek durumda değil. Esnafımız ölüm döşeğinde can çekişiyor ancak iktidar hiçbir şey yapmıyor. Esnafın dayanacak gücü de sabrı da kalmadı. Ekonomiyi ayakta tutan esnafın ölmesi ülke ekonomisine de büyük darbe vurur” ifadelerini kullandı.

SOSYAL DEVLETİN GEREĞİ YAPILMALI

Ülke ekonomisine can veren esnafın salgın döneminde gıda paketine muhtaç hale geldiğini belirten Çelebi, şöyle devam etti:

“Borcunu borçla da ödeyemeyen esnaf evine ekmek götüremez durumda. Sosyal devlet ilkesi gereği esnafın birikmiş su, elektrik, gaz faturaları, SGK ve BağKur borçları devlet tarafından karşılanmalı, kredi faizleri silinmeli ve borçları faizsiz olarak yılsonuna kadar ertelenmelidir. Esnafa faizli kredi değil nakit desteği yapılmalıdır. En azından salgın döneminde gıda ve temizlik ürünlerindeki KDV kaldırılmalı, toplu taşıma araçları ucuz ticari akaryakıt uygulamasına geçilmeli, esnafa kira desteği verilmelidir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.