1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 5
Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 5

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 5

Sayıştay denetçileri, Çukurova Belediyesi’ndeki usulsüz işlemleri toplamda 45 maddede raporlaştırdı. Kucuksaat.com 45 maddeden oluşan raporun öne çıkan maddelerini okuyucuları için derlemeye devam ediyor.

A+A-

Kucuksaat.com, Adana belediyelerinde Sayıştay denetçileri tarafından oluşturulan raporların derlemesini yazı dizisi olarak yayınlamaya devam ediyor. 

Çukurova Belediyesi Sayıştay raporu yazı dizisinin 5. ve son bölümü;

Linklere tıklayarak yazı dizinini önceki bölümlerini okuyabilirsiniz:

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 1

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 2

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 3

Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 4

1646902536-6229bd0808f5b.jpg

ÇUKUROVA'DA 8 BİNDEN FAZLA İŞLETME RUHSATSIZ

BULGU 33: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Olmadan Faaliyet Gösteren İşyeri ve İşletmelerin Bulunması

Sayıştay denetçileri, Çukurova Belediyesi sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet yürüten işletmelerin bulunduğunu raporda belirtti.

Denetçiler ilgili bulguda, "Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden alınan veriler üzerinde yapılan incelemeler T.C. Sayıştay Başkanlığı Adana Çukurova Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 80 neticesinde, Belediyenin yetki ve görev sınırları içinde 31.12.2021 tarihi itibarıyla toplam 8.341 adet sıhhi ve gayrisıhhi işyeri ile umuma açık istirahat ve eğlence yeri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği anlaşılmış olup Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınan aktif işyeri çevre temizlik vergisi mükellef listesinde ise toplam 14.155 mükellefiyetin olduğu; bu bağlamda, çevre temizlik vergisi mükellefi olan en az 5.814 aktif işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunduğu tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

soner-cetin-zirveyi-birakmiyor-131243-20231106.jpg

ANKETLER KAMU BÜTÇESİNDEN YAPILMIŞ!

BULGU 36: Mahalli Müşterek Nitelikte Olmayan Harcama Yapılması

Sayıştay, Çukurova Belediyesi'nin görev ve sorumluluk alanında ve mahalli müşterek nitelikte mal ve hizmet alımlarında olmayan harcamalarının bulunduğu belirtti.

Denetçiler konuyla ilgili olarak, "Belediyenin kamuoyu araştırması için hizmet alımı yaptığı ancak ilgili araştırmadaki soruların ağırlıklı bir kısmının siyasi partilerin ve belediye başkanlığı seçimi için oluşturulmuş anket sorularından meydana geldiği tespit edilmiştir." tespitini ortaya koydu.

dogrudan-temin-maddeler-1000x696.png

ÇUKUROVA BELEDİYESİ'NDE BELİRLİ MARKA VE MODEL MAL ALIMLARI YAPILMIŞ

BULGU 39: Teknik Şartname ile Belirlenen Kriterlerin Rekabeti Engelleyici Hususlar ve İfadeler İçermesi

Denetçiler raporda teknik şartnamelerinde kamu ihale mevzuatı hükümlerine aykırı olarak rekabeti engelleyici hususlar ile belirli marka ve modelleri işaret eden özelliklere yer verilen mal alımlarının olduğunu şöyle ifade etti;

“Yapılan inceleme neticesinde, alınması planlanan bilgisayar, tablet, televizyon, ses sistemi, akıllı saat, yazıcı, profesyonel video kamera gibi teknoloji ürünü aletlerin teknik özellikleri belirlenirken anılan mevzuat hükümlerine aykırı olarak belirli marka ve modeli işaret eden hususlara yer verildiği ve bu şekilde kapsamın daraltılarak teklif verebilecek istekli sayısının sınırlandırıldığı, mevzuatın öngördüğü rekabet ortamının oluşturulamadığı tespit edilmiştir. Bu itibarla Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerinden olan rekabet ilkesinin tesis edilmesi açısından, rekabeti engelleyecek şekilde marka ve modeli işaret eden ifadelere yer vermeksizin teknik şartnamelerin hazırlanması gerekmektedir.”

129122-63247.jpg

SAYIŞTAY RAPORU MECLİSTE GÖRMEZDEN GELİNMİŞ, SONER ÇETİN MECLİS GÜNDEMİNE NEDEN GETİRMEDİ?

BULGU 44: Sayıştay Denetim Raporunun Belediye Meclisinde Görüşülmemesi

Sayıştay Denetim Raporu’nun bilgi ve gereğinin yapılması için belediye başkanı tarafından belediye meclisine sunulmadığı ve dolayısıyla denetim sonuçları hakkında belediye meclisinin bilgilendirilmediği görüldü.

Sayıştay raporunda bulguyla ilgili olarak, "Yapılan inceleme neticesinde, Sayıştay Denetim Raporu’nun Belediye Meclisine sunulmadığı tespit edilmiştir." şerhi düşüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.