1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Çukurova Üniversitesi akademisyenlerinin makaleleri, saygın 2 bilim dergisinde kabul edildi
Çukurova Üniversitesi akademisyenlerinin makaleleri, saygın 2 bilim dergisinde kabul edildi

Çukurova Üniversitesi akademisyenlerinin makaleleri, saygın 2 bilim dergisinde kabul edildi

Arş. Gör. Dr. Volkan Altunal ve Dr. Veysi Güçkan’ın hazırladığı bilimsel makale, SCI-Expanded’da taranan ‘Journal of Alloys and Compounds’ ve ‘Radiation Physics and Chemistry’ adlı Q1 indexli dergilerinde kabul edildi.

A+A-

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nden Arş. Gör. Dr. Volkan Altunal ve Dr. Veysi Güçkan’ın “Science for Peace and Security; Barış ve Güvenlik için Bilim” programı kapmasımda destek gören NATO ve Çukurova Üniversitesi destekli çalışmalarından çıkan  radyasyon ölçümüne yönelik yaptığı bilimsel makaleleri uluslararası saygın dergilerden olan ve SCI-Expanded’da taranan ‘Journal of Alloys and Compounds’ ve ‘Radiation Physics and Chemistry’ adlı Q1 indexli dergilerinde kabul edildi. NATO destekli ikinci proje olan ve yürütücülüğünü Prof. Dr. Zehra Yeğingil`in üstlendiği projede sona yaklaşılırken araştırmacıların akademik çalışmalarına aldıkları kabul, ekibin başarısını bir kez daha öne çıkardı.

fca7d852-fcbb-4a4e-922f-d0e570aed942.jpg

Dr. Veysi Güçkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Danışman hocam Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra Yeğingil ve laboratuvar arkadaşım Arş. Gör. Dr. Volkan Altunal ile birlikte 2014 yılından itibaren üzerinde çalıştığımız radyasyon dozimetreleri ile ilgili konu bizi ilk günden itibaren heyecanlandırmaktadır. Meyvesini almaya başladığımız bu dönemlerde ise böyle başarıların geldiğini gördükçe çalışmamızı daha güçlü ve daha istekli yaparak ülkemize, Çukurova Üniversitesine ve bilim dünyasına olan katkılarımızı arttırıyoruz. Bu konuda yaklaşık 35 uluslararası bilimsel makaleyi bilim dünyasına kazandırıp üniversitemizin adını uluslararası camiada öne çıkmasına katkı sağladık. Kabul gören son iki çalışmamız ise grubumuz adına 2023`ün ilk meyveleri oldu.

Radyasyon çalışanlarının aldıkları radyasyon dozu miktarının belirlenmesi ve takip edilmesi için  radyasyon ölçümü yapan kişişel dozimetrelere ihtiyaç duyulsa da günümüzde yarının ne getireceği bilinmiyor. Olası nükleer kazalar veya kirli bomba (etrafa radyoaktivite yayan) içeren nükleer bir saldırı olması durumunda dozimetreler oldukça önemlidir. Bu konu hem uluslararası hem de ulusal kuruluşlarca öncelikli alanlardan biri olarak ifade ediliyor. İnsanların üzerlerinde taşıdıkları dozimetreler sayesinde, hastanelerde portatif okuyucuların bulunduğu sistemler ile doktorlar insanların maruz kaldıkları radyasyon geçmişini bilecek ve tedaviyi ona göre şekillendirecektir. Şuan devam eden ve sona yaklaştığımız Çukurova Üniversitesinin yürüttüğü ikinci NATO projemizde bu konuda çok uluslu ortaklar ile çalışıyoruz. Çok hassas ve yenilikçi OSL ve TL dozimetreleri üretip geliştirerek İnsanlığa ve ülkemize faydalı olmak adına akademik çalışmalar yapmak bizleri gururlandırmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.