1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Demokrasiye aykırıdır ve özgür iradeye engeldir”
“Demokrasiye aykırıdır ve özgür iradeye engeldir”

“Demokrasiye aykırıdır ve özgür iradeye engeldir”

Adana Barosu’ndan TBMM’de kabul edilen sosyal medya yasasına tepki.

A+A-

TBMM Genel Kurulu'nda, siyasi otorite tarafından sunulan, 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' AK Parti ve MHP'lilerin oyları ile kabul edildi.

'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a' 'sosyal ağ sağlayıcı' şeklinde yeni bir tanımlama getirildi. 

Kanunla, kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.

Sosyal medya ağında, yapılan yanlış karşısında ilk anda üye bilgisi istenecek. Üye bilgisini alan devlet bu bilgiyle kişileri “Vatandaş Takip Sistemi”ne dâhil edilecek ve sosyal medyada anlık sanal polisler vatandaşın peşine takılacak. Bazı yazışmaların ve paylaşımların silinmesi istenecek. Silinmezse, para cezası, silinirse, arşiv de silinsin istenecek.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yaptığı yazılı açıklamada görüş ve düşüncelerini paylaştı.

“Kanunla, kendilerine gönderilen kararları uygulamazlar ise doğan zararlardan da sorumlu olacaklar ve çok sayıda dava ile karşı karşıya kalacaklar.

Kişilik hakları ihlali gerekçesi ile sadece erişim engellenmeyecek, içerikler de çıkartılacak. Sansür genişleyecek, geriye dönük tüm eleştirel içerik taşıyan haberlerin ve paylaşımların silinmesi sağlanacak. Bu içeriklerin adresleri de arama motorlarından çıkartılacak. Yani kanunla, sadece günceli değil, tarihi bile sansürleme amaçlanmaktadır. Otoriterliği de aşarak, totaliterliğe doğru savrulan bir siyaset anlayışıdır.  Yasa eğer bir temsilci bulundurulmazsa bant daraltmaya kadar varan yaptırımlar öngörmektedir.

Türkiye’den mevcut düzende 2019 sonu itibarı ile 408 bin 494 web sitesi, 130 bin URL adresi, 7 bin Twitter hesabı, 40 bin tweet, 10 bin YouTube videosu ve 6 bin 200 Facebook içeriği erişime engellenmiştir.

Gazeteciliğin suç sayıldığı Türkiye’de internet ve SM Platformları; iletişim kurmak, doğru bilgiye erişmek ve örgütlenmek için en etkin kullanım alanlarıdır. Bu yasa ile tüm özgürlük mücadeleleri engellenmektedir.

Geçmişin yaşanmış iyi ve kötü her türlü belleğini silmek, yok etmektir. Bunun adı sansürdür. 

Kişilerin verileri ciddi şekilde müdahale ile karşı karşıya kalacaktır.

Türkiye’de belirli sayıda kullanıcısı olan sosyal medya adresleri Türkiye içinde bir sabit adreste bulunacak ve bu durumu devlete bildirecek. Kanuni temsilcisi de olacak.

Bu yapılar devletin isteklerinin resmi muhatabı olacaklar.  Bu madde sanki hiç tehlikeli değilmiş gibi duruyor. Oysa kullanıcı sayısının neye göre ölçüleceği, sahte hesapların hangi sayıya dâhil olacağı, kurumsal hesaplar, şahıs hesapları, keyfi veya tanıtım sayfa hesapları, özel veya tanıtım grup hesaplarının nereye dâhil olacağı netleştirilmemiştir.

İlk bakışta masum gibi gözüken bu yasa tasarısının ülkemizin demokrasisine hiçbir katkı sunmayacağı açıktır.

Türkiye’nin gündemi sosyal medya yasası olmamalıdır.  Türkiye’nin gündemi bitmek bilmeyen kadın cinayetleridir, gelir eşitsizliğidir, ekonomidir, İşsizliktir, insanların gelecek kaygısıdır.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.