1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Elazığ depremi Adana'da neden hissedildi?
Elazığ depremi Adana'da neden hissedildi?

Elazığ depremi Adana'da neden hissedildi?

Rifat Yakuter: Uzun süre deprem olmayan fay hatlarında biriken enerjinin ani ve yüksek şiddette boşalma durumunun endişesini taşıyorum.

A+A-

Emekli İş Müfettişi ve Maden Mühendisi (İTÜ) Rifat Yakuter, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yaşanan ve Adana'da da hissedilen 6.8 şiddetindeki deprem sonrasında kucuksaat.com'a özel açıklamalarda bulundu.

ELAZIĞ DEPREMİ ADANA’DA NEDEN HİSSEDİLDİ?

Dünyadaki büyük kıtalar hepsi hareket halinde, sürekli hareket ediyor. Bundan 600 milyon yıl önce bu kıtaların hepsi güney yarım kürede (Pangea) tek kara parçasıydı. Bu zaman zarfında bugünkü halini aldı. Kıta hareketleri olduğu için faylarda kırılmalar meydana geliyor. Ülkemizde de en büyük fay hattımız olan Kuzey Anadolu fay hattı olup bugün Elazığ'da meydana gelen depremi oluşturan hat ise Doğu Anadolu fay hattıdır. Bu hat Antakya'dan başlayıp, Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ üzerinden geçen ve Kuzey Doğu'ya doğru ilerleyen fay hattının hareketlenmesiyle meydana geldi. Dolayısıyla bu hattın kapladığı alanda bulunan il ve komşu illerde sarsıntı hissedildi ve biz bu depremi Adana'da da hissettik. Konya ve Karaman kısmı hariç ülkemizin tamamı deprem bölgeleridir. Ülkemizde deprem olması, hiç bir zaman sürpriz olmayacaktır.

KÜÇÜK ŞİDDETLİ DEPREMLER BÜYÜK DEPREM İHTİMALİNİ AZALTIR

Bir fay hattı harekete geçtiğinde, kendisine temas eden tüm kara parçasını etkilediğinde ve ülkemizin deprem bölgesi üzerinde bulunması sebebiyle meydana gelen her hareket, diğer muhtemel fayların da hareketlenmesine vesile olma ihtimali taşıyor. Bu yüzden biz imar planlarımızda ve yapılaşmada her zaman depremi ön planda tutarak hareket etmeliyiz. Plan ve projelerimizi buna göre ayarlamalıyız. İnsanlarımızı da bu tür tehlikelere karşı hazırlıklı tutarak eğitmeliyiz. Bugünkü teknolojik imkân ve verilerle nerede, ne şiddette deprem meydana geleceğini öngörmek fevkalade zor. Bu vesileyle 3 buçuk - 4 şiddetinde depremler meydana geldiğinde yıkıcı ve öldürücü depremlerin meydana gelme ihtimalini azaltıyor. Bu yüzden ülkemizde küçük şiddetli depremlerin olması, biriken enerjinin taksit taksit boşalmasını sağladığından, büyük depremlerin meydana gelme ihtimali daha azalmaktadır. 

Ben Adana'da yaşayan bir uzman olarak, uzun süre deprem olmayan fay hatlarında biriken enerjinin ani ve yüksek şiddette boşalma durumunun endişesini taşıyorum.

İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEYEBİLİR

Doğu Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelen bugünkü deprem, Kuzey Anadolu fay hattının tedirgin olmasına, enerji boşalma isteği doğurmasına sebep olabilir. Zira Kuzey Anadolu fay hattımız medyadan da takip ettiğimiz gibi, beklenen büyük İstanbul depremini tetikleyebilir. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum