1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Gazeteci Kemal Öztürk Adana’nın nabzını tuttu
Gazeteci Kemal Öztürk Adana’nın nabzını tuttu

Gazeteci Kemal Öztürk Adana’nın nabzını tuttu

Anadolu Ajansı eski Genel Müdürü Kemal Öztürk, Adana'ya geldi. Kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş ile görüşen Öztürk, Adana sokaklarını arşınlayarak izlenimlerini yazdı. İşte o izlenimler...

A+A-

Adana’nın Tepesi Atmış

Bir Adanalının ne zaman ve neden tepesinin attığını anlamanız çok zordur. Aniden ve hiç beklenmedik bir sebeple gerçekleşebilir.

Adana’nın siyasi havası tam olarak böyle şu anda.

Siyaset fena halde karışmış.

50 yıllık CHP’li belediye başkanı İYİ Parti’ye geçmiş.

Yılların AK Partili vekili Yeniden Refah Partisi’ne.

Hiç akla gelmeyen bir MHP’li belediye başkanı Yeniden Refah’tan aday olmuş…

Partisine kızan başkanlar bağısız aday olarak siyasetin dengesini bozmuş.

Partiler arasındaki oy akışlarında bir tuhaflık var.

Kimin neye kızdığı, neden böyle tepki verdiğini anlamak pek mümkün değil.

Siyaset Alt Üst Olmuş Durumda

Adana’ya geldiğimde şehrin nabzını tutmak için görüştüğüm dostlarım var. Baktım onlar da şaşkın haldeler. “Bugüne kadar böyle karmaşıklık pek görülmüş değil.” diyorlar.

Genelde şehirlerde gözlem yaparken not almam, kafamda tutarım çoğunu. Ancak Adanalı gazeteci Taner Talas kim nereden nereye geçti, kim parti değiştirdi diye anlatırken baktım beyin devrelerim yanacak, en iyisi not tutayım dedim.

Oraya bakarak yazıyorum.

50 yıldır CHP’de siyaset yapan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay yeniden aday gösterilmeyince İYİ Parti’ye geçti.

Yine uzun yıllardır CHP’de siyaset yapan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de aday gösterilmeyince İYİ Parti’ye geçti.

Bir kere bu pek görülmüş bir şey değil, siyaseti epey şoka soktu.

MHP’li Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay Yeniden Refah’a transfer oldu.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan AK Parti’den Saadet Partisi’ne geçmişti, şimdi de İYİ Partiye transfer oldu.

Karaisalı Belediye Başkanı MHP’li Saadettin Aslan aday gösterilmeyince bağımsız aday oldu.

En güzelini en sona sakladım.

Saimbeyli ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe MHP’den ayrılıp ANAP’a geçti. ANAP hala aktif siyasette mi, genel başkanı kim bilen yok Adana’da. Peki neden orayı tercih etti Gökçe? Öğrenemedim.

Oy Kaymalarında Tuhaflık Var

Bu parti değiştirmeler beraberinde beklenmedik oy kaymalarını getirecek mi? İşte Adanalı karakterini hesaba katarsanız bunu kestirmek zor.

Örneğin DEM Büyükşehir’de aday çıkarmasına rağmen tüm anketlerde ve sahada oyları hızla CHP’ye kayıyor.

İYİ Parti epey başkan transfer ederek CHP’den oy çekecek gibi gözüküyor.

MHP’deki kızgın oylar kime gidecek bilinmiyor.

Ülkenin en politik zihnine sahip Adanalılar ilçe belediyesinde A Partisine, Büyükşehir’de B Partisine, Belediye meclisinde C Partisine verebilir. Sebebini sormayın. Bunun örnekleri çok var şehrin siyasi tarihinde.

Durum böyle olunca anket firmalarının yaptığı saha araştırmalarında sistem “error” veriyor.

İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı (aynı zamanda milletvekili) Ayyüce Türkeş, “Biri bizi 20, diğer 5 puan gösteriyor. Bu kadar da tuhaflık olmaz. Ben şehrin sokaklarında kazanacağımızı görüyorum.” diyor öfkeli öfkeli.

Oy kaymalarındaki tuhaflığın bir nedeni de MHP-AK Parti ittifakındaki sorun.

MHP Adana’da Cumhur İttifakı’nın kendi adayını göstermesini istedi ancak son anda AK Parti’nin adayı listeye kondu. Bu yüzden MHP seçmeni biraz kızgın ve küskün. MHP’den bir oy kayması bekleniyor. İYİ Partililer kendilerine, Yeniden Refah ilçelerde kendilerine, AK Parti kayma olmayacak diyor.
Bunlardan birinin kesin doğru olduğunu kimse söyleyemez.

Oy Kaybedecekler, Kazanacaklar

Şurası kesin ki CHP’li Belediye Başkanı Zeydan Karalar oy kaybedecek. CHP’nin önemli bir ismiyle konuştuğumda bunun ana nedenini şehre yeterince hizmet götürülememesi olarak söyledi. Şehrin yollarından biraz belli oluyordu bu.

Bir de Zeydan Karalar CHP içi siyasete çok müdahale ederek birilerinin küsmesine, birlerinin partiden ayrılmasına neden oldu. Bu duruma genel merkez de karışınca işler iyice sarpa sardı.

Karalar ne kadar oy kaybedecek bu henüz bilinmiyor. CHP’nin kaybedeceği oyların nereye gideceğini sandık başında Adanalı seçmenin ruh hali belirleyecek.

DEM Partisi belki de bölgedeki en büyük oy kaybını Adana’da yaşayabilir. Gönüllü kaybedilen oylar CHP’li başkana gidecek.

MHP AK Parti ittifakında MHP tarafında oy kaybı olacak.

AK Parti şehirde hizmetten şikayet eden apolitik seçmenlerden, milliyetçi, muhafazakar ilçelerden oy alarak Büyükşehir’i almak için tüm şatlarını zorluyor. Ancak oyları artacak ancak kesin kazanır denemez.

Her Şey Son Hafta Belli Olacak

Adana’nın tuhaflıkları bu kadar değil.

Şehrin 15 ilçesinin 11’i Cumhur İttifakı’nda (8 MHP, 3 AK Parti, 4 CHP).

Milletvekili seçiminde Cumhur İttifakı % 44, Millet İttifakı % 39 aldı.

Buna rağmen Büyükşehir Belediye Başkanlığını CHP kazanıyor.

Bu seçimde muhalefetin hepsi aday çıkarmasına, oyların bölünmesine rağmen Cumhur İttifakı adayı kesin kazanıyoruz diyemiyor.

İşte siyasette genellemelerin ne kadar yanlış olduğuna en güzel örnek Adana gösterilebilir. Her şehrin kendine özel seçmen refleksi, her seçimin kendine özgü ruhu vardır.

31 Mart 2024 seçiminin ruhu da kargaşa üzerine kurulu olsa gerek.

Adaylar ne diyor?

Şehirde en önemli adaylarla yüz yüze görüşmeyi önemserim. Zeydan Karalar talep etmeme rağmen görüşmedi benimle.

AK Parti Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir’i Büyükşehir’e aday gösterdi. Kocaispir durumun ortada olduğunu ve son bir haftada her şeyin değişeceğini söylüyor: “Adana geriledi. Şehirde hizmet yok. Bunu da görüyor hemşerilerimiz. Bu yüzden kazanacağımıza inanıyoruz. Ancak bu seçim biraz farklı bir atmosfer var. Biraz karıştı siyaset. O yüzden son ana kadar her şey değişebilir. İbrenin bizden yana olduğuna inanıyoruz.

İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş’i Büyükşehirde aday gösterdi ve seçimlere de asılıyor.

Burada hem babamın, hem milliyetçi, ülkücü hareketin çok önemli hatıraları var. Biz Adana’da % 10 almıştık. Şimdi önemli isimleri partimize transfer ettik. Şehirdeki karışıklığı görüyorsunuz. Bu karışıklıktan partimiz aradan sıyırılacak. Sahada bunu net olarak görüyoruz.

Yeniden Refah Partisi diğer şehirlerde olduğu gibi burada AK Partili birini transfer edemedi Büyükşehir belediye başkanlığı için. İl Başkanları Selahattin Baysal’ı aday gösteriler. Onunla da işyerinde görüştük, sahada pek çalışma yapmıyordu sanırım.

Fakat Yeniden Refah, Yüreğir ilçesinde AK Parti’de milletvekilliği yapmış Abdullah Torun’u başkan adayı olarak gösteri. Torun büyük bir hırsla asılıyor seçimlere. Karşısında Ömer Çelik’in bizzat ilgilendiği AK Parti adayı Halil Nacar var. Biraz da eski kavgaların hesaplaşması olacak. Kesin kazanacağını söylüyor Torun.

AK Partili olan şu andaki belediye başkanlığı Yeniden Refah’ın oyları bölmesi sonrasında CHP’ye geçme ihtimali de var. Adana’nın seçim odağı Yüreğir olmuş durumda.

Sonuç

2019 seçimlerinde % 53 oy alan CHP’li Zeydan Karalar Cumhur İttifakı adayı MHP’li rakibine 11 puan fark atmıştı.

Ancak şu anda aradaki farkın 2-3 puana indiği görülüyor bazı anketlerde. Zeydan Karalar hala önde ancak son haftada durum değişebilir.

İlçelerde başkanların ve siyasilerin parti değiştirmeleri sonucunda işler iyice karışmış halde. Birçok ilçe el değiştirebilir. Çok partili bir tablo ortaya çıkabilir.

Adana için kesin bir tahminde bulunmak mümkün değil. Çünkü Adanalının ne zaman, neye tepesi atacak bilinmez.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.