1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Gündoğdu Vakfı tarihe sahip çıkıyor
Gündoğdu Vakfı tarihe sahip çıkıyor

Gündoğdu Vakfı tarihe sahip çıkıyor

Yaptığı sosyal projeler ile çevresine değer katan Gündoğdu Vakfı, Adana Büyüksaat ta bulunun tarihi Tuz Han’ı restore ettirip sanat merkezi haline getirerek tarihimize de sahip çıkıyor.

A+A-

DR. GÜNDOĞDU: SANAT MERKEZİ OLACAK

Gündoğdu Vakfı Başkanı Dr. Gökhan Gündoğdu, bu topraklardan kazandıklarını bu toprakların insanı ile paylaşmaya devam ettiklerini vurgulayıp, “Vakfımızın Büyüksaat 1881 - TUZ HAN Projemiz restorasyon çalışmalarımız ile pek yakında ortaya çıkacak. Burası kitap, sanat ve müzik ile Adana’mız, ülkemiz ve dünyadaki ünlü sanatçıların, entelektüellerin buluşma noktası olacak ve bu sayede şehrimizin tanıtımına da büyük katkı sağlayacak. Tarihi mekanlarımızı korumak ve korumaya almak hepimizin görevi. Tarihi Tuz Han vakfımız desteği ile yeniden gün yüzüne çıkacak” dedi.

527715d0-088c-4227-9553-ce396a7b5d24.jpg

TUZ HAN HAKKINDA

Adana Ulu Cami'inin yanında yeralan Tuz Hanı (Ramazan oğlu Halil Beyin selamlık dairesi) Halil Bey tarafından 903 H. (1497) tarihinde selâmlık olarak yaptırılmış, fakat son yüzyıl içinde develerle getirilen tuzların burada satılmasından halk arasında Tuz Pazarı Hanı ismini almıştır.

e45acd2a-862e-4ecc-afc9-980127ce164c.jpg

Bu gün sadece bir avlusu ve avlunun Batı köşesinde bulunan küçük bir mescit ile bu mescide bitişik hamamı kalmış olan selâmlık dairesinin diğer kısımları yıkılarak ortadan kalkmıştır. Memluk mimarî özelliğini taşıyan ve kare planlı mescidin tamamı kesme taştandır. Yüksek kasnaklı mescidin üzerini sivri bir külahı andıran kubbe örtmektedir. Mescidin bitişiğinde bulunan, fakat bugün, soğukluğu ve soyunmalığı yıkılarak ortadan kalkmış olan hamamın sıcaklık kısmı kalıntıları da aynı külliyenin parçalarını teşkil eder. Hamamın kapısı üzerindeki kitabede 903 H. (1497) tarihi okunmaktadır ki bu da Ramazanoğlu Halil Beyin emirliğine rastlamaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.