1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Kelimeler Hazreti Ali'nin Çift Başlı Kılıcıdır, Hesap Sorar, Adalet Dağıtır!
Kelimeler Hazreti Ali'nin Çift Başlı Kılıcıdır, Hesap Sorar, Adalet Dağıtır!

Kelimeler Hazreti Ali'nin Çift Başlı Kılıcıdır, Hesap Sorar, Adalet Dağıtır!

Turgay Develi yazdı

A+A-

Kelimeleri Hz. Ali'nin çift başlı kılıcına benzetirim, hesap sorar, adalet dağıtır "Havva Ana'nın dünkü çocuk sayıldığı" bu topraklarda, Ahmed Arif'in kaleminden, en hasıyla. 

Kelimeler inattır, umuttur. Kelimeler direnişlerin efendileri Köroğlu'ların, Karayılan'ların, Pir Sultan'ların, Şeyh Bedrettin'lerin gölgesi, koruyucusudur Anadolu'da.

Ama'sız, firesiz konuşmak, kelimeleri adım adım gezdirmek, kelimeyi kelimelerle bilemek, ocaktaki altı az açık ateşte hazırlanan makarna sosu gibidir! Tahta bir kaşıkla, dilinizi yakmadan, ucuyla hafifçe damağınızda hissettiğinizde ürküten, ama o sosa tadını da veren o işçiliktir kelimeler. O emek, "Ya başaramazsam" korkusunun genzinizde asılı kalan tadı, o ruhun kokusudur.

Söylenir, dinlenir, üstüne üstlük hele bir de koklanınca Türküleşir kelimeler; sesimiz ya da sessizliğimizin en derininde tutuşup yanan ağıtlara dönüşür. Türkülerin içinden alıp kara toprağa verdiğimiz kara kaşlı, ela, kara, çakır gözlü, selvi boylumuz bazen de. Üşütür, içimizi titretir kelimeler. Sessizce kazdığımız derin çukur, türkülerle içimizde yeşerttiğimiz umudumuzdur da...

Mürekkebin kağıda ulaştığı anın doyumsuzluğunu anlatır kelimelerin kokusu, Abidin Dino'ya "mutluluğun resmini yapabilir misin?" diye soran şairin tutkusu ve arayışına benzer, zihninizin derinliklerinde, umutsuzca yarışır.

Kelimeler, bazen de hayalimizdeki kütüphanede, hayal edilenin kokusunun, bakışının peşine düşmektir... Umut ve umutsuzluğun orta yerindeyken, okuyup bitirdiğiniz sayfaların satır aralarına geri dönüp, harflerin kokusunda bulmaktır aradığınızı.

Bozkırın ortasında, zihninizdeki seslerle kazıdığınız devasa çukurlar üzerine Mimar Sinan'dan ödünç alarak diktiğimiz sütunlardır kelimeler. Çok bilinmeyenli matematik formüllerine ihtimamla yerleştirdiğimiz her harfin kelimeye, her kelimenin bir sese dönüşmesinin felsefesidir aynı zamanda...

Riyakarlığın, yalanın, karnından konuşmanın, kahpeliğin, tuzak kurmanın, hançeri ardında saklamanın, korkaklığın, iki yüzlülüğün de resmini yapar kelimeler...

Kelimeler sadece dilin değil ruhun da yol göstericisidir. İnancın, umudun, tükenişin, mücadelenin, geçmişin, geleceğin habercisi ve elbette ki şimdiki zamanın, bugünün de anlatıcısıdır.

Dilimizin eşsiz yazıcısı Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye destanında anlattığı gibi "Ateşi ve ihaneti gören" bu topraklar, "Gözleri çakmak çakmak" olan mavi bir kurt olarak tasvir ettiği Mustafa Kemal'in önderliğinde verilen emperyalist işgale direnişi ve o direnişin fikri yapısı Cumhuriyet Halk Partisini de aktarır bizlere.

Şu solgun, korkudan titreyen günler geçtiğinde, büyük önderin gençliğe hitabesindeki öngörüsü gerçekleşmiş, "Millet fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşürülmüş" durumdayken, "Benim iki büyük eserim var. Biri Cumhuriyet, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi'dir" diyerek ulusuna emanet ettiği CHP'nin büyük kurultayı toplanacak.

Kurultay, dünyada yenilgiye uğrayan neoliberallerin parti içindeki temsilcileri ile tam bağımsızlık isteyenlerin mücadelesine tanıklık edecek. Partiyi, halka hiç bir şey söyleyemeyen, söyleyip savunduklarına da inanacak kimseyi bırakmayan fikiri yenilmişlerle; üretim, adil bölüşüm, halkçı, devletçi politikaları savunanlar arasında tercih, iktidar olup olmama tercihidir aynı zamanda.

Bu arada, Adana'da bu günlerde sahneye konulan kendi belediye başkanına karşı imza toplama, oda başkanının belediye başkanının boyunun ölçüsünü alma niyetli basın açıklaması ve parti yönetiminin de tarihte ilk defa yaşanan ve basında "sorgulama" olarak geçen gelişmelere yeni hangi halkalar eklenecek, dikkat ve ibretle izliyoruz.

Adanalılar biliyor da, dışarıdakilere önerim, bu organizasyonu izlerken aklınıza halkın çıkarı, partinin geleceği falan gelmesin, gerçeği öğrendiğinizde hayal kırıklığınız derin olur!

Turgay Develi
24. Dönem Adana Milletvekili.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.