1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Kimyasalın aktığı dere içme suyu amaçlı Yedigöze Barajı’na bağlanıyor"
"Kimyasalın aktığı dere içme suyu amaçlı Yedigöze Barajı’na bağlanıyor"

"Kimyasalın aktığı dere içme suyu amaçlı Yedigöze Barajı’na bağlanıyor"

CHP'li Bulut Salam Deresi'nin peşini bırakmıyor

A+A-

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Salam Deresi’ndeki balık ölümlerinin nedenine ilişkin Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdi. Adana’nın Feke ilçesindeki Salam Deresi’nde toplu balık ölümleri yaşandığını belirten Bulut, önergesinde şunları kaydetti:

“Telef olan binlerce ölü balık su yüzeyine ve dere kıyısına vurmuştur. Vatandaşlar balıkların HES barajından suya karışan asit yüzünden öldüğünü iddia etmektedir. Vatandaşlar, HES barajından kendilerine ‘hayvanlarınızı suya yaklaştırmayın’ uyarısı yapıldığını iddia ederek, baraj suyuna yanlışlıkla 3 ton asit döküldüğünü etmektedirler. Salam Deresi’ndeki balık ölümlerine ilişkin araştırma yapılmış mıdır? Balık ölümlerinin nedeni tespit edilmiş midir? HES barajına asit döküldüğü, vatandaşlara ‘hayvanlarınızı suya yaklaştırmayın’ uyarısı yapıldığı iddiası doğru mudur?”

ŞANTİYEDE TANKTAN SIZAN KİMYASAL

Bulut’un önergesine yanıt veren Bakan Kurum, şunları aktardı:

“Adana ili Feke ilçesi Ortaköy Mahallesi adresinde Dark Enerji San. Ltd. Şti. tarafından inşaatı devam eden ‘Kayalar HES’ projesi için; şikayetlere istinaden HES Projesi inşaat alanında 3 Mayıs tarihinde Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz yetkilileri tarafından yapılan denetimde; şantiye alanı içerisinde bulunan tanktan sızan kimyasal nedeni ile proje alanı içinden geçen Salam Deresi’nde balık ölümleri olduğu tespit edilmiştir.

YEDİGÖZE BARAJI’NI BESLİYOR

Yapılan incelemede, atık dökülen Salam Deresi’nin Göksu Nehri’ne bağlandığı, Göksu Nehri’nin ise içme ve kullanma suyu amaçlı yapılan Yedigöze Barajı’nı beslediği belirlenmiştir. Bu kapsamda, İl Müdürlüğümüz tarafından Dark Enerji San. Ltd. Şti.’ne; HES Projesi inşaat alanında bulunan tanktan sızan kimyasalın Salam Deresi’nde balık ölümlerine ve çevre kirliliğine sebep olmasından dolayı; 193 bin 135 TL idari yaptırım kararı uygulanmıştır.

İVEDİLİKLE GÖNDERİLMESİ İSTENDİ

Yüzeysel Sular ve Yeraltı Suların İzlenmesine Dair Yönetmelik Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde olup, İl Müdürlüğümüzce herhangi bir analiz yapılmamıştır. Feke Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü’nün 3 Mayıs tarihli olay yeri görgü tespit tutanağında, Feke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce dere yatağından ve göletten su ve ölü balık numunesinin alındığı bildirilmiş olup; söz konusu numunelere ait analiz sonuçlarının İl Müdürlüğümüze ivedilikle gönderilmesi yazımız ile istenmiştir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.