1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Koronalı Günler ve Gelecek
Koronalı  Günler ve Gelecek

Koronalı Günler ve Gelecek

Niyazi Koç yazdı

A+A-

Kovid-19  yaygın tanımı ile Koronavirüs salgını tüm dünyayı sarsmaya devam ediyor.Gelişmiş denilen ülkelerin,liberal sistemin çıkmazı  yaşanmaktadır.

O çok övünülen Batı sisteminin nasıl çaresizlik içinde kıvrandığını hep birlikte izliyoruz.Koronavirüs  artçı depremler gibi tüm dünyayı  sarsmaya devam ediyor.Tüm dünyayı değiştirecek ve uzun sürecek büyük değişimlerin başlangıcı mı olacak acaba?

Şu ana kadar yaşananlar silahsız bir savaşı andırıyor adeta

.Devletler sanki bir savaş ortamındaymış gibi tedbirler almaya devam ediyor.Sınırlar kapatıldı,ulaşım durduruldu ve insanlar sokağa çıkamaz durumdalar.Koronavirüs tek başına tüm dünyaya meydan okuyor  ve hep birlikte bu savaşın nasıl kazanılacağını göreceğiz.İnanıyorum ki bu savaşı insanlık kazanacaktır.

Bundan böyle insan hayatını ilgilendiren ve akla gelen  her alanda alışılagelmiş  paradigmalar, kavramlar ve alışkanlıklar değişecektir.Devletler  eskinin  alışkanlıklarını terk etmek durumunda kalacaktır.Eskiye sadık kalanlar yeni gelişmelere  çözüm bulamayacaklardır.

Çünkü yeni gelişmelere  sadece  teknoloji değil tarihin ve doğanın akışı  karar veriyor olacaktı.Teknolojik gelişmenin neresinde olunursa olunsun doğanın yaratıcı ve yıkıcı gücü karşısında  kimse duramaz.

İnsanlık geçmişte olduğu gibi yıllarca da sürse savaşlar karşısında asla yılgınlığa düşmez ve bedeller ödenerek  bu badireler atlatılacaktır.Koronavirüs krizi sonrasında neler olacak  nasıl bir düzen kurulacak  devletler şimdi  bunu konuşmaktadır.İnsanlık yeniden ulus devletlerin,kamucu  ekonomilerin önemini  keşfetmektedir.

Dünyada yeni yükselen ve yükselecek eğilim kaçınılmaz olarak kamuculuk olacaktır.Koronavirüs’ün tüm dünyaya  kabul ettirdiği  gerçek budur.

Neoliberal  ekonomik politikalar izleyen ve sağlık sektöründe Keynesyan  politikalar izleyen uygar devletler sınıfta  kalmıştır.

Zamanında  Hıfzıssıhhayı kurmuş,başta tüberkoloz,trahom,frengi ile mücadele ederek baş etmiş milli imkanlar ile aşı’lar geliştirmiş ve o dönemde Çin’e aşı yardımında bulunmuş bir geçmişimiz olduğun unutmayalım.

Türkiye’nin  geçmişteki bu başarılı politikalara dönmesi acil eylem planı olarak   hayata geçirilmelidir

Kamucu,üretim odaklı,halkçı ve sosyal hukuk devleti olmak aydınlık geleceğimizin olmazsa olmazı olmalıdır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.