1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Maraş davasından evvel Adana davası için vurulmuştu
Maraş davasından evvel Adana davası için vurulmuştu

Maraş davasından evvel Adana davası için vurulmuştu

Her daim namlunun ucundaki siyasetçi; Ahmet Albay

A+A-

3 Mayıs'ta birçok siyasetçinin ve aydının sosyal medya paylaşımlarında, 1980 yılında katledilen dönemin CHP il başkanı da olan avukat Ahmet Albay’la alakalı taziye paylaşımları ve hak edilmiş övgü dolu sözlere denk geldim.

Adana siyaset tarihi çalışan bir insan olarak tabii ki Ahmet Albay’a yabancı değilim.
Paylaşımlar vesilesiyle bir durum dikkatimi çekti.
Merhum Ahmet Albay’ın 3 Mayıs 1980 tarihinde katledilmesinin tüm ayrıntıları değişik mecralarda yayınlandı.
19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında 150 insanın katledildiği, Maraş katliamı davasının avukatlarından olduğunu bu nedenle hedef edildiğini ve bu sürecin sonunda suikaste kurban gittiğini ayrıntılarıyla öğrenmiş olduk.

Yine bu davanın avukatlarından olan Kozanlı TİP'li  Avukat Ceyhun Can ile Halil Sıtkı Güllüoğlu’da suikaste uğrayarak hayatlarını kaybetmişti.

Ahmet Albay ilk defa ne zaman saldırıya uğradı? 

Bu anlatımların hiçbirisini itirazım yok ancak eksik. Ahmet Albay 3 Mayıs 1980’den seneler önce yine gayrimeşru güçlerin hedefi olmuş ve ağır yaralanarak vurulmuştu.

5-021.jpgTarihler 30 Haziran 1975 tarihini gösterirken Ahmet Albay 32 yaşında genç bir siyasetçi olarak Adana Belediye Meclisinde CHP Meclis Üyesi ve başkanvekili  olarak görev yapıyordu. Bu arada; Ben Ahmet Albay’ın doğum  tarihini, birçok kaynakta 1947 olarak gördüm, hatalı olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle  Tekin Bingöl’ün “Canları Pahasına”isimli kitabında, Ahmet Albay’ın doğum tarihi olarak vermiş olduğu 1943 tarihini doğru olarak kabul ediyorum.

Devam edelim.

Ahmet Albay, Adana siyaset tarihine namuslu bir belediye başkanı olarak hakedilmiş bir sıfatla  geçen, Adana Belediye Başkanı olan  Ege Bağatur ile birlikte çalışıyordu.

Ege Bağatur, bugün ismi İsmet İnönü parkı olan parkın işgal edilmesi ile mücadele ediyor, buranın çay ocağını işleten dönemin kabadayısı, Asfalt Rıza’nın kardeşi Süleyman Sırrı Prodan’ı tahliye etmeye çalışıyordu.

7-007.jpg

İsmet İnönü Parkı'nın bugünkü hali.

Bu mücadelede en büyük destekçisi başkanvekili  olan Ahmet Albay’dı.
Beraberce karar verdiler, Süleyman Sırrı’nın işgali altındaki parkı temizlemeye kalkıştılar.

İlgili kararları almak için 30 Haziran 1975 tarihinde toplantı yaptıkları sırada dönemin kabadayısı bugünkü tabiri ile söylersek mafyası olan Süleyman Sırrı Prodan meclis toplantısını basarak Ege Bağatur’u ve Ahmet Albay’ı ağır yaraladı.

Saldırı gerçekleştiğinde  başkan Ege Bağatur 38 yaşında, başkanvekili ve meclis üyesi olan Ahmet Albay 32 yaşındaydı. 
Ege Bağatur dört yerinden, Ahmet Albay üç yerinden silahla vurularak yaralandı. Kurşunlar Ahmet Albay'ın  dalağına isabet ettiği için, ameliyatla dalağı alındı.

Ege Bağatur ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı, sağlığı bundan sonra bir türlü düzelmedi. Saldırıdan 15 yıl sonra, sağlık problemleriyle mücadele ederek 16 Kasım 1990 tarihinde vefat etti.

Genç meclis üyesi Ahmet Albay kurşunlara direndi.Süleyman Sırrı Prodan’ın öldürme kastıyla yapmış olduğu girişiminden yaralı olarak kurtulmuş oldu. Adalet işlemedi.
Süleyman Sırrı Suriye’ye kaçtı.Hiçbir zaman yakalanmadı, adalete hesap vermedi.

Ahmet Albay’ın kurşunlarla tanışma tarihi bir belediye meclisinde 1975 yılında olmuştu .

Nedendir bilinmez Ahmet Albay biyografilerine baktığımız vakit bu elim hadise’nin pek zikredilmediğini gördüm o nedenle bu yazıyı kaleme aldım.

6-012.jpg

İlginçtir, bugün İsmet İnönü parkında Aytaç Durak’ın vefasıyla İsmet İnönü’nün heykeli ve Ege Bağatur’un büstü bulunurken, Ahmet Albay ile alakalı herhangi bir ibareye dahi rastlamıyoruz.
Ne demeli bilmiyorum.
Anılmak ve hatırlanmak için daha ne yapmalıydı?
Ahmet Albay dürüst, halktan yana, mücadeleci kimliğini iyileştikten sonra da sürdürdü.

CHP il Başkanlığı görevini sürdürürken 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında 150 kişinin katledildiği Maraş katliamı davası mağdurlarının avukatlığını da üstlendi. Bu arada Maraş Davası Adana adliyesinde görülüyordu. Ancak dava adliye içinde değil, kapalı spor salonunda görüldü.

İnsan hakları temelli sürdürdüğü mücadelesi paramiliter güçleri rahatsız etti.
17 Nisan 1980 günü arabasına binerken sırtından vuruldu, direndi. Ankara’ya tedavi olması için götürüldü.15 gün süren yaşam mücadelesi sonrası 3 Mayıs 1980 tarihinde vefat etti.

Dipnot; TBMM’de TİP(Türkiye İşçi Partisi) İstanbul  Milletvekili olarak yer alan gazeteci Ahmet Şık,Ahmet Albay’ın kızkardeşinin oğludur,yiğenidir.

 

Ruhu şad olsun.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.