1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Melekgirmez isminin arka planı çözüldü
Melekgirmez isminin arka planı çözüldü

Melekgirmez isminin arka planı çözüldü

Gerek iş dünyasında gerekse Adana’nın kültürel hayatında sıkça tartışılan Melekgirmez isminin nereden geldiği belli oldu

A+A-

Adana’nın önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan Melekgirmez Çarşısı’na neden “Melekgirmez” denildiği uzun yıllar boyunca tartışılmıştı.

Kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş, yaptığı bir araştırma sırasında görmüş olduğu bir evrakla ismin nereden geldiğini saptadı. Sosyal medyada yapmış olduğu paylaşımlarda, Melekgirmez isminin İstanbul’da fuhuş ticareti yapılan bir sokağa verilen isim nedeniyle literatüre girdiğini belirledi.

15c88f56-981d-4a15-ad89-4a477bdbf6d0.jpg

Adanalı akademisyen Cem Doğan’ın Osmanlı’da Cinselliğin Saklı Kıyısı isimli kitabında geçen bir ibareyi gören Taner Talaş, İstanbul Bahçe Kapı'da Melekgirmez Sokağı’nda fuhuş ticareti yapıldığı için “Melekgirmez” isminin verildiğini öğrendi.

a0a212ca-1dcb-45f9-8fcb-22d5701d6b2e-1.jpg

Konu ile alakalı açıklamada bulunan Taner Talaş, “Çocukluğum ve gençliğim Melekgirmez Çarşısı’nda geçti. Bu mevzu gerek esnaflar arasında gerekse Adana’nın kültür hayatıyla ilgilenen yazarlar arasında tartışılırdı. Melekgirmez isminin nedenini kimisi, bu semtte oturan gayrimüslim vatandaşlar nedeniyle verildiğini söylerken kimisi de meyhanelerin bu semtte faaliyet göstermesine bağlardı. Ancak bunlar herhangi bir belgeye dayanmayan bilgilerdi. İstanbul’un fuhuş hayatıyla alakalı en ciddi eser olan Cem Doğan hocanın kitabında, Bahçe Kapı’da fuhuş ticareti yapılan sokağa Melekgirmez isminin verildiğini gördüm. Literatürü İstanbul’un belirlemesi gayet doğal. Bu nedenle Melekgirmez sözcüğü Adana’ya da sirayet etmiş.”

ese-u88xmaixfp4.jpg

Taner Talaş sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda ilginç bir bilgiye daha yer verdi. Babasının 1989 yılında açmış olduğu işyerinin ruhsatında “Melekgirmez” ibaresinin olduğunu ve şuan MHP Adana İl Başkanı olan Bünyamin Avcı’nın o dönemde ANAP’lı Seyhan Belediye Başkanı merhum Ahmet Cevdet Yağ’ın bürokratlarından olduğunu belirtti.

İşte o paylaşımlar:

ttt1.JPGttt2.JPGttt3.JPG

f2076100-2435-4732-a92c-a37979c0fc8a.jpg

bed54a32-a771-40ad-b74a-e7180573dec2.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum