1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Mersin sahiline 8 metre oluklu beyaz balina vurdu
Mersin sahiline 8 metre oluklu beyaz balina vurdu

Mersin sahiline 8 metre oluklu beyaz balina vurdu

Mersin sahiline 8 metre oluklu beyaz balina vurdu

A+A-

Mersin sahilinde, telef olmuş yaklaşık 8 metrelik oluklu beyaz balina vurdu. Beyaz balinanın dünyanın en büyük ikinci balina türü olduğunu söyleyen Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayas, inceleme ve ön otopsi ardından, balinayı Deniz Müzesi'nde sergilemek istediklerini dile getirdi.

Mersin'de Adnan Menderes Bulvarı'nın yaklaşık 200 metre açığında büyük bir cismin yüzdüğünü gören vatandaşlar, durumu Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ve polis ekiplerine bildirdi.

tqzaegxfw0ekm04uowkccg.jpg

Sahil Güvenlik ekipleri, botla suda yaptığı incelemede, cismin beyaz bir balina olduğunu tespit etti.

 

Balinanın taşınması için bölgeye bir sahil güvenlik botu ile itfaiye ekibi daha sevk edildi.

 

Dalgıçların suya girerek halatla bağladığı balinanın önce kumsala, sonrasında da incelenmek üzere Mersin Üniversitesine taşınacağı öğrenildi.

zbnnwdajcew610iebauoig.jpg

Yenişehir Kaymakamı Mustafa Kılıç ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas da kıyıya gelerek inceleme yaptı.

 

Ayas, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Balina, Fin veya oluklu olarak literatürde geçiyor. Akdeniz'in en büyük balina türü. Bu, aynı zamanda mavi balinadan sonra dünyadaki en büyük ikinci balina türü.

nypzzv7enuobtrn1l10rmw.jpg

Kıyıya vuran balina genç bir birey. Yaklaşık 8 ila 10 metre uzunluğu var. Biz de üniversitemizdeki inceleme ve ön otopsinin ardından türü bünyemizdeki Deniz Müzesinde sergilemek istiyoruz" diye konuştu.

Türün, Doğu Akdeniz sularında nadir görüldüğünü vurgulayan Ayas, şunları kaydetti:

"Batı Akdeniz'de, Fransa, İspanya'da çok sık görünen bir tür. Bu tür bireyler tek tek de 5-6 kişilik küçük gruplar halinde de gezebilir"

Mersin sahiline 14 metre oluklu beyaz balina vurdu - 8

"Doğu Akdeniz'de nadir de olsa görünür. Görünme sıklığını tam bilemiyoruz çünkü kıyıya çok yaklaşmıyorlar" diyen Ayas, "Genelde planktonlarla besleniyorlar" dedi.

Mersin sahiline 14 metre oluklu beyaz balina vurdu - 9

Ayas, balinanın kesin ölüm nedeni için detaylı inceleme yapacaklarını ifade ederek, "Genelde plastik kirliliği kaynaklı öldükleri yönünde raporlar var ancak bu bireyin kesin ölüm nedenini otopsi yapmadan söyleyemeyiz" diye konuştu.

Mersin sahiline 14 metre oluklu beyaz balina vurdu - 10

Sahil Güvenlik ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, hem 14 metreyi bulan boyutu hem de ağırlığı nedeniyle kumsaldaki balinayı taşınacağı vince yüklemek için yaklaşık 4 saat uğraş verdi. Çalışma sırasında iş makinesine bağlanan halat 2 kez koptu.

Mersin sahiline 14 metre oluklu beyaz balina vurdu - 11

Ayas, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Balina, Fin veya oluklu olarak literatürde geçiyor. Akdeniz'in en büyük balina türü. Bu, aynı zamanda mavi balinadan sonra dünyadaki en büyük ikinci balina türü. Kıyıya vuran balina genç bir birey. Yaklaşık 13-14 metre uzunluğu var. Biz de üniversitemizdeki inceleme ve ön otopsinin ardından türü bünyemizdeki Deniz Müzesinde sergilemek istiyoruz." diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.