
Sadullah Kısacık: "Trafik kazaları beş yılda 28 bin can aldı"
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Kısacık, son beş yılda 28 bin 356 vatandaşın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirterek, ceza artışlarının sorunu çözmediğini söyledi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Sadullah Kısacık, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen Karayolları Trafik Kanunu teklifi üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye’de trafik kazalarının sessiz bir afete dönüştüğünü söyledi. Kısacık, son beş yılda 28 bin 356 kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Türkiye’nin “Asrın Felaketi” olarak anılan depremde yaşadığı büyük kayıpları hatırlatan Kısacık, trafik kazalarında verilen can kayıplarının bu felaketteki kayıpların yaklaşık yarısına ulaştığını vurguladı. Depremin ardından yas tutulurken, yollardaki can kayıplarının her gün artarak devam ettiğini belirtti.
![]()
Kanun teklifinin temel amacının kazaları azaltmak değil, ceza gelirlerini artırmak olduğunu savunan Sadullah Kısacık, TÜİK verilerine dikkat çekti. Buna göre, 2020–2024 yılları arasında trafik cezalarından elde edilmesi öngörülen gelirlerin 4 milyar 664 milyon liradan 23 milyar 662 milyon liraya yükseldiğini, buna karşın kaza ve ölüm sayılarında düşüş yaşanmadığını söyledi. Aynı dönemde kaza sayısının 983 binden 1 milyon 444 bine, can kaybının ise 4 bin 866’dan 6 bin 351’e çıktığını ifade etti.
Meclis’in asli görevinin yalnızca ceza artırmak olmadığını belirten Kısacık, “Eğer amaç kazaları azaltmak olsaydı bu teklifte eğitim, denetim, yol güvenliği ve şehir planlaması yer alırdı” dedi. Trafik sorunlarının ceza ve korku ile çözülemeyeceğini vurgulayan Kısacık, çözümün eğitim, bilinçlendirme, adil denetim ve güçlü bir trafik kültürü oluşturmaktan geçtiğini dile getirdi.
Sadullah Kısacık, Türkiye’nin ulusal ve bütüncül bir trafik stratejisi geliştirmemesi halinde can kayıplarının artmaya devam edeceğini belirterek, “Cezalara değil, insanı merkeze alan politikalara odaklanmalıyız” çağrısında bulundu.



HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.