1. HABERLER

  2. SON DAKİKA

  3. Sağlık Bakanı Koca faciada son durumu açıkladı
Sağlık Bakanı Koca faciada son durumu açıkladı

Sağlık Bakanı Koca faciada son durumu açıkladı

Bakan Soylu, hayatını kaybeden işçi sayısının 14 olduğunu bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, ilk değerlendirmelere göre patlamanın grizu nedeniyle olduğunun değerlendirildiğini kaydetti. Erdoğan ise programını iptal etti

A+A-

Türkiye, 14 Ekim Cuma akşamı Bartın’da meydana gelen maden ocağı patlamasıyla sarsıldı.

 En eski maden işletmeleri arasında yer alan Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.45 sularında henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana geldi.

Bartın Valiliği patlamanın eksi 300 kotunda gerçekleştiğini ve olay yerine tüm ekiplerin seferber edildiğini bildirdi.

Vali Nurtaç Arslan ilk açıklamasında patlamanın nedeninin henüz bilinmediğini bildirdi.

Bu gelişmelerin ardından patlama nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Amasra'ya hareket ettiği kaydedildi. 

Bakanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye gitti. 

AFAD'dan 'sehven' açıklaması

AFAD, ilk açıklamasında "Geçmiş olsun Amasra!" mesajı paylaşılarak, "Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir" bilgisini paylaştı.

 

Daha sonraki açıklamada ise AFAD patlamanın trafo kaynaklı olarak meydana geldiğini bildirdi. 

Bartın@ttk_gen_md Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir.

AFAD, @EmniyetGM@acilafetgovtr@jandarma@ttk_gen_md ve itfaiye ekipleri sevk edilmiştir.

Ankara ve Sakarya’dan birer mobil koordinasyon tırı yönlendirilmiştir.

— AFAD (@AFADBaskanlik) October 14, 2022

Ancak bu açıklama Twitter'dan kaldırıldı ve yeni açıklamada, "Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında bir patlama meydana gelmiştir" denildi.

 

AFAD paylaşıma dair "Patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir" ifadesine yer verdi.

Çakır: 87 arkadaşımız patlama esasında yer altındaydı

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Valiliğin açıklamasının hemen ardından Habertürk yayınına bağlanarak, “87 arkadaşımız patlama esasında yer altındaydı. 11'i çıktı, 2'si yaralı. 6 kişi hareketsiz görünüyor, baygın olabilir” açıklaması yaptı.

Çakır, madencilerin tahliye edilmeye de devam ettiğini kaydetti.

 

Vali Arslan: -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var

Bu arada Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamaya ilişkin, "Şu an -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. Kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı" dedi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca, maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi. Olaya ilişkin soruşturmanın tüm yönleriyle ve titizlikle devam edildiği kaydedildi.

İletişim Başkanlığı: Devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan, Amasra'daki maden kazasına ilişkin yapılan açıklamada, "Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir.

Koca: 2 işçi hayatını kaybetti

İlk ölüm haberini Sağlık Bakanı Koca verdi. Koca, "Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada, şu anki bilgilere göre; 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 20 yaralımız var" dedi. 

Bakanlardan ortak açıklama

İçişleri Bakanı Soylu, patlamanın yaşandığı madende yaptığı açıklamada acı haberi verdi: 

Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti. 3 kardeşimiz yoğun bakımda, yanık olanların bir kısmının İstanbul'a intikali konusunda gerekli tüm hazırlıklar gerçekleşiyor.

Dönmez'den 'grizu' açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, "Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu şeklinde" dedi. 

Erdoğan programını iptal etti

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumartesi günü gerçekleştireceği Diyarbakır programını iptal ettiğini ve Bartın'a gideceğini aktardı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.