1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Salgının toplumsal verileri neden açıklanmıyor?
Salgının toplumsal verileri neden açıklanmıyor?

Salgının toplumsal verileri neden açıklanmıyor?

Salgının toplumsal verileri neden açıklanmıyor?

A+A-

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Kovid-19 salgınının toplumsal boyutlarının neden açıklanmadığını sordu ve verilerin açıklanmasını istedi.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 10 Mart 2020’den bu yana 3 aya yakın bir zaman geçti. Salgına ilişkin her gün yapılan test sayısı, tespit edilen vaka sayısı, iyileşen hasta sayısı ve vefat edenlerin sayısı Sağlık Bakanlığı tarafından günlük olarak açıklanıyor.

Epidemiyolojinin konusuna giren salgına ilişkin ekonomik ve toplumsal verileri içeren bilgiler ise açıklanmıyor.

CHP’li Sümer, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.


NEDEN AÇIKLANMADI?

Sümer önergesinde, epidemiyolojinin salgın, hastalık, kaza gibi durumların toplumsal dağılımını inceleyen bir bilim dalı olduğunu hatırlatarak “Bu tür durumlardan etkilenenlerin yaş, cinsiyet, meslek, sosyo ekonomik durum gibi dağılımları önemli bilimsel veriler içermektedir” dedi.

Söz konusu verilerin aynı zamanda salgınların, hastalıkların bir daha yaşanmaması, gerekli önlemlerin alınması açısından büyük önem teşkil ettiğini kaydeden Sümer Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

 

-Koronavirüse ilişkin epidemiyolojik verilerin açıklanmamasının nedeni nedir?

-Koronavirüse yakalananların, tedavi olanların yaş, cinsiyet, bölge, meslek, sosyo ekonomik durum gibi epidemiyolojik verileri nelerdir?

 

EN ÇOK HANGİ KESİMİ ETKİLEDİ?

Sümer, basına yaptığı açıklamada epidemiyolojik verilerin açıklanmasıyla salgına ilişkin resmin daha da netleşeceğini belirtti. Bu verilerin açıklanmasının salgının tamamen önlenmesi ve tekrar etmemesi açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Sümer, “Salgının işçilerde ve çalışmak zorunda kalanlarda daha yaygın olduğuna ilişkin veriler yayınlanıyor. Örneğin DİSK’in araştırmasına göre işçilerde görülen vaka sayısı Türkiye ortalamasının 3 katı. Salgının en çok hangi toplumsal kesimleri etkilediğini bilmemiz bu kesimlere yönelik pozitif ekonomik düzenlemeler yapmamızı da gerektiriyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.