1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana'da Ziraat Bankası'ndan 321 Milyon TL kredi çekip ödemeyen firmayı açıklıyoruz
Adana'da Ziraat Bankası'ndan 321 Milyon TL kredi çekip ödemeyen firmayı açıklıyoruz

Adana'da Ziraat Bankası'ndan 321 Milyon TL kredi çekip ödemeyen firmayı açıklıyoruz

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in gündeme getirdiği batık kredi muhatabının, İskenderun’da faaliyet gösteren Nursan A.Ş firması olduğu öğrenildi

A+A-

Geçtiğimiz hafta içerisinde CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Kamu Bankası Ziraat Bankası’nın 2019 yılı Sayıştay Raporlarına yansıyan batık, riskli kredilerini ve tek bir firmaya verilen 321 Milyon Liralık Batık ve Riskli Krediyi kamuoyu gündemine taşıdı.

CHP'li Sümer'in “Adanalı vatandaşımız, çiftçimiz, esnafımız bankaya gittiği zaman bin dereden su getirip, kefiller, senetler, ipotekler istenirken tek bir firmaya milyonlarca lira aktarabiliyorlar. Üstelik kredi geri de ödenmiyor. 321 Milyon Liralık yatırım yapılsa Adana’da bu kadar işsiz olmaz, vatandaşlarımız her gün iş aramak zorunda kalmazdı.” sözleriyle batık krediye yaptığı vurgu sonrasında kucuksaat.com harekete geçti.

Sümer: Ziraat Bankası Adana'da 321 milyon lira krediyi hangi firmaya verip geri alamadı?

indir-2.jpg

KUCUKSAAT.COM FİRMAYI TESPİT ETTİ: NURSAN ÇELİK

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe 12 Aralık 2015 tarihinde yaptığı haberde, Nursan Çelik'in 2015 yılında Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi listesinde ilk 100 firma arasında yer aldığını ve fabrikada çalışan 900 kadar işçinin evlerine gönderilerek bir milyar lira cirolu şirketin üretimi durdurduğuna yer verdi.

Dinçer Gökçe o günkü haberinde Sabri, Ramazan ve İlyas Keleş’in başında bulunduğunu, 1983 yılında günlük 5 ton üretim kapasitesi ile küçük bir atölyede üretime başlayan Nursan'ın, 2015 yılına gelindiğinde yıllık 1 buçuk milyon ton kapasiteye ulaştığını, yine o günlerde Nursan Çelik'in banka risklerinin olduğunu kaydetti.

5672732667b0a9027852bb50.jpg

Nursan A.Ş, 2020 yılının Temmuz ayında Hatay yerel basınında çıkan haberlerde, Nursan'a yeni taliplerin olduğu, 2015 yılında naylon fatura operasyonu sonrası Maliye Bakanlığı tarafından kesilen cezalar ve bankalara olan borçlar nedeniyle zor süreçten geçen Nursan Şirket Grubu’na bağlı haddehanenin önümüzdeki günlerde üç ortaklı girişim grubuna devredileceği, yine Nursan’a ait çelikhanenin de pazarlık konusu olduğu, bankalarla anlaşmaya varılması halinde devrinin mümkün olacağı edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Ağustos 2020 yılına gelindiğinde ise Payas Belediye Başkanı Bekir Altan'ın, Nursan A.Ş'nin yeniden açılması için mücadele verdiği ve yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2020 yılının Ağustos ayında 700 kişi ile fabrikanın yeniden üretime başlayacağını müjdelediği biliniyor.

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, MHP İskenderun İlçe kongresinde yaptığı konuşmada, gençlerin iş alanlarına ihtiyacı bulunduğunu bu konuda bölge milletvekillerinin iş olanaklarını genişletilmesinde öncülük etmesini isteyerek “Ancak bizim gençlerimiz ekmek, iş bekliyor. Özellikle Sayın milletvekilim (Lütfü Kaşıkçı) biz emrinizdeyiz." sözleriyle Nursan A.Ş'nin yeniden faaliyete geçeceği ihtimali Hatay kamuoyunda dikkatle takip edildi.

20200907-nursan-2.jpg

YENİ ORTAK EROL EVCİL İLE NURSAN YENİDEN AÇILIYOR

Payas'ın ekonomisinde can damarı olarak nitelendirilen ve 5 yıl kapalı kapan Nursan A.Ş, Eylül 2020'de 400 kişiyle yeniden faaliyete başlıyor.

Faaliyete başlayana kadar kamuoyuna isimleri açıklanmayan "3 ortaklı girişim" talipleri, açılışta işçilerle birlikte basına fotoğraf vermesi dikkat çeken ayrıntı oluyor.

Yeniden faaliyete başlayan, Aba Demir-Çelik olarak hayatına devam eden Nursan A.Ş'yi Sivas Demir-Çelik Fabrikasının sahibi Erol Evcil, Nursan Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Keleş ve fabrikanın yeniden üretime başlaması ve istihdam sağlaması için büyük çaba harcayan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, tesisleri kurban keserek açıyor.

567266cc67b0a9027852ba85.jpg

NURSAN A.Ş'NİN YENİDEN FAALİYETE GEÇMESİ

2015'de naylon fatura operasyonu sonrasında üretimi durduran, fabrikanın değerine kıyasla toplanıldığında çok daha fazla vergi borcu, cezası ve işçi alacağı bulunan, 5 yıl çalışmayan makineler ile güncel üretim teknolojisine ulaşmak için gerekli finansman gibi çok sayıda önemli soru işaretine neden olan ve yeniden üretime başlayan Nursan A.Ş'nin sahipleri arasında yer alan Erol Evcil'in sahibi olduğu Sivas Demir-Çelik'in borçları nedeniyle TMSF'ye devredilmesi gibi hususlar açılış sonrasında kamuoyunda farklı yorumlara neden olmuştu.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer'in belgesiyle birlikte ortaya koyduğu, ancak firma ismini belirtmediği Ziraat Bankası Adana Kurumsal Şubesi tarafından Nursan A.Ş'ye sağlanan kredide, bankanın tahsil etmesi gereken 321 Milyon 875 Bin 25 TL banka alacağının tasfiyesinin sağlanması Sayıştay raporunda yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum